Robert Kaliňák belügyminiszter (Smer-SD) és  Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter az Európai Parlamentbe látogattak, ahol a szlovák EU-s elnökség programját és terveit védték meg, illetve egyeztették a képviselőkkel.

 

A Smer-SD alelnöke azonban itt sem tudta megúszni a Ladislav Bašternákkal és botrányt kavaró ügyeivel kapcsolatos kérdéseket, amelyekben a belügyminiszter is érintett. Az esetre a Denník N portál hívta fel a figyelmet.

 

 

 hirdetes_810x300  

Ez volt egyébként az első eset, hogy Kaliňákot a vállalkozó adócsalási ügyeiről és annak kivizsgálásáról kérdezték. Egy francia képviselőnő, nevezetesen a 72 éves Eva Joly foglalkozott a témával,  hazájában ugyanis a korrupció elleni harc a szakterülete. Még bírónőként a nevéhez kötődik a francia politika egyik legnagyobb korrupciós botrányának kivizsgálása, amikor is az Elf olajtársaság és politikusok pénzügyi és érdekvédelmi kapcsolatait vizsgálta ki. A botrány során többször is halálos fenyegetést kapott, azonban folytatta munkáját.

 

Kérdőre vonta a belügyminisztert

 

Az EP-képviselőnő  kétségbe vonta, hogy a szlovák rendőrség  Kaliňák vezetésével megfelelően kitudja-e vizsgálni az említett ügyet.

 

„Ladislav Bašternák pénzt utalt át az ön számlájára, most a rendőrség is vizsgálja. Hogyan hihetnénk el, hogy a vizsgálat független lesz, ha ön a belügyminiszter?

-kérdezte a képviselőnő, aki a Zöldek (ESS) képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben.

 

Megjegyezte továbbá azt is, hogy az lenne a legjobb, ha a belügyminiszter lemondana. Szerinte az ország lakosai már nem bíznak a politikusokban és a korrupciós botrányok ezt a bizalmat még tovább csökkentik.

 

” Kaliňák úr, kérem, vállalja a felelősséget és bizonyítsa be, hogy példája tud lenni annak, hogy a korrupció elleni harc ne csak szép szavakat jelentsen.”

 

A francia képviselőnőhöz csatlakozott a portugál Ana Maria Gomes is, aki felszólalásában emlékeztetett, hogy a korrupció Szlovákiában nagy problémát jelent. Szerinte a szlovákoknak az az érzése, hogy a korrupció büntetlen marad. Mit szeretne ezzel kezdeni? – tette fel a kérdést Kaliňáknak.

 

 

A belügyminiszter szűkszavúan reagált

 

Kaliňák nagyon szűkszavúan reagált a kritikákra:

„Nem tudok reagálni néhány személyes támadásra. Szlovákiában nem a belügyminisztérium, hanem az ügyészség vizsgálódik, amely független. A többi dolog nem volt igaz, de nem fogom ezzel az időt pazarolni.”

 

A belügyminiszter inkább az általa fontosnak tartott témákról beszélt, mind a menekültválság, vagy a szlovák elnökség kulcstémái. Kaliňákot védelmébe vette a Smer-SD képviselőnője, Monika Flašíková-Beňová is. A francia képviselőnőnek azt üzente, hogy állításait bulvár információkra alapozza, amit nem tart korrektnek.

 

 

 

 

forrás: dennikn.sk, aktuality.sk
kép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!