Marián Kotlebának, a Ľudová strana Naše Slovensko elnökének konkurenciája akadt. A legközelebbi választásokkor valószínűleg egy másik párt is ringbe száll Kotleba választóinak voksaiért.

 

A Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) a belügyminisztérium információi szerint már megkezdte a bejegyzéshez szükséges aláírások összegyűjtését. A mozgalom, ami eddig polgári társulásként működött, leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rehabilitálni szeretné Jozef Tiso-t.

 

A mozgalom elnöke Róbert Švec. Ő és Marián Kotleba már régebb óta ellenérzéséket táplálnak egymás iránt. Švec azt hangoztatta, hogy elítéli a „kocsmapolitikát” és a „gerillamarketinget”, ami szerinte a ĽSNS-re jellemző magatartás. Míg Kotleba uniformisba öltözve jelenik meg a felvonulásokon, addig Švec rendszerint elegáns intellektus benyomását keltve öltönyben lép a nyilvánosság elé.

 

 hirdetes_810x300  
maxresdefault (1)_youtube_
Róbert Švec a migránsellenes tüntetésen… Forrás: youtube.com

 

Rivalizálás

 

Mindkét politikai mozgalmat az indulatosság és a versengés jellemzi. Míg tavaly, a migránsellenes tüntetésen Švec egy pódiumon állt Kotlebával, az idei EU-ellenes tüntetésen Kotleba szigorú parancsának megfelelően nem lehetett látni az ĽSNS lobogóit. Ellentétben az SHO zászlóival, amelyekből nem volt hiány.

 

„Már a választásokat megelőző évben is – mikor egy pódiumon álltak – komoly ellentétek mutatkoztak közöttük. Švec és Kotleba között nagy a jellembeli és intellektuális különbség, de nem ideológiai ellentétekről van szó – magyarázta Radovan Bránik, aki már régóta vizsgálja az extrémizmus problémáját.

 

Épp ellenkezőleg – mondja a szakértő – a két politikai mozgalom tematikailag nagyon közel áll egymáshoz. Elvégre maga Švec sem tiltakozott Kotlebáék politikája ellen. A Besztercebánya megyei ispán pártjának politikájáról csak annyit mondott, hogy azt „normális és rendes mederben is meg lehet valósítani”.

 

Švec számára visszatetszést keltőek a Kotlebáék által viselt uniformisok és a fáklyás felvonulások. Bránik szerint az SHO ugyanazt a gonosz ideát tudja terjeszteni, mint az ĽSNS, csak sokkal „barátságosabb” formában.

 

maxresdefault (1)_youtube_y
…és Marián Kotleba, ugyanazon a rendezvényen. Már ekkor sem beszélhettünk különösebb összhangról. Forrás: Youtube.com

 

Kinek a rovására hízhat az új párt?

 

Az SHO-nak a Facebookon 45 ezer kedvelője van, de olyan aktív szavazóbázisról, mint amilyennel Kotlebáék rendelkeznek, az SHO egylőre csak álmodhat. Tervük szerint azonban épp azokat a választókat akarják megszólítani, akiket Kotleba nem tud.

 

Bránik szerint Kotlebáék egyszerű, közérthető retorikájukkal elsősorban azokat az embereket szólítják meg, akik nem annyira figyelnek oda a mélyebb összefüggésekre.

 

Švec és leendő pártja elsősorban azokat a választókat akarja megszólítani, akik szintén kiábrándultak a standard pártokból, de Kotlebára sosem szavaznának, vagy épp azokat, akik az ĽSNS parlamenti tevékenységében esetleg csalódnak.

 

marian-kotleba_webnoviny
Marián Kotlebának előbb-utóbb muszáj lesz valamilyen eredményt felmutatnia a következő választásokig. Bár a szélsőjobbos pártvezér azt ígérte, ha bejut a parlamentbe, lemond az ispánságról, ezt mégsem tartotta be. Forrás: webnoviny.sk

 

„Adott esetben rámutathatnak arra, hogy Kotlebáék ott ültek négy évig a parlamentben, felvettek 5 millió eurót és nem teljesítettek semmit ígéreteikből”

véli Bránik.

 

Tomáš Nociar politikus, szintén a szélsőséges elemek szakértője más véleményen van. Ő nem jósol túl nagy jövőt az SHO-nak.

 

„Nem hiszem, hogy a közeljövőben esélyük lenne a szélesebb köztudatba bekerülni, és ez esetben esetleg valamiféle komolyabb választási eredményre szert tenniük”

mondta Nociar, hozzátéve, hogy ha valakitől szavazatokat vehet el az SHO, az az SNS lesz.

 

Semmiben sem különböznek

 

Az SHO nem teljesen ismeretlen szereplő a szlovákiai közéletben. A 2004-ben alapított polgári társulás  a második világháború alatti Szlovákia elnökének, Jozef Tiso-nak egyik nagy szószólója, akik azt szeretnék, ha Tisot rehabilitálnák.

 

Tematikailag Kotlebáéktól se térnek el túlságosan, hiszen egyik pártvezérnek sem probléma antiszemita nézeteket hirdető emberekkel mutatkozni.

 

Az SHO képviselői rendszeresen vesznek részt NATO-ellenes tüntetéseken, a társulás az ĽSNS-hez hasonlóan Amerika- és Európa-ellenes illetve oroszbarát nézeteket vall.

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!