Varsóban találkoztak a visegrádi országok - Körkép.sk
politika

Varsóban találkoztak a visegrádi országok

A visegrádi országok mai találkozóján Orbán Viktor és Robert Fico Varsóban Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel egyeztetett. Lengyelország július 1-jétől tölti be a V4 soros elnökségét. Szydlo a sajtótájékoztató elején azt mondta, hogy a varsói csúcs előzménye a szeptember 16-án Pozsonyban tartandó EU-csúcstalálkozónak, ahol az unióból való kiválást támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkoznak majd.

 

v41
forrás: MTI/ Szecsődi Balázs

 

Orbán:  az EU “drámai helyzetbe” jutott, és visszaminősült regionális szereplővé

 

Orbán Viktor szerint a találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a pozsonyi EU-csúcson a V4-ek már közös európai programmal lépjenek fel. Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a V4-ek ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni – hangsúlyozta.

 

Úgy értékelte: az EU “drámai helyzetbe” jutott, és visszaminősült regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság (EB) a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar kormányfő szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az uniónak ahhoz, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

 

Orbán Viktor továbbá megállapította: az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja. A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket – fűzte hozzá.

 

 

Fico szerint a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben

 

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorveszély növekedése között egyértelmű összefüggés van. Hozzátette: aki tagadja ezt, az árt az európai polgárok biztonságának. Elmondta: csütörtökön arra kérte fel visegrádi partnereit, hogy a július elején bevezetett, a mélységi őrizettel járó magyar határellenőrzési rendszert újabb kontingensekkel támogassák.

 

Robert Fico erre úgy válaszolt: a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben. A migránsválsággal kapcsolatban, a biztonsági kockázatok növekedésére utalva, Fico úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

 

Beata Szydlo lengyel kormányfő úgy foglalta össze a Brexit utáni helyzetre vonatkozó közös visegrádi álláspontot, hogy az Európai Unió intézményrendszere ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, ezért a brit kilépésről szóló népszavazás után erről Európában új vitát kell nyitni, s a V4-ek nagyon aktívak lesznek az EU előtt álló változások során.

 

v42
fotó: MTI/Szecsődi Balázs

 

Bohuslav Sobotka a pozsonyi uniós csúcsot illetően elmondta: Csehország azt várja, hogy azon olyan döntések születnek, amelyek következtében az EU emberibb arculatot kap. A cseh miniszterelnök szerint Prága számára három téma – a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés bebiztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése – kiemelten fontos. “Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában” – szögezte le.

 

A visegrádi négyek miniszterelnökei egy olyan ajánlatot szeretnének formába önteni, amely kihangsúlyozza az EU erős oldalait, s egyidejűleg választ ad az unió hibáira és gyengeségeire is – idézte Fico Varsóban mondott szavait a TASR hírügynökség. Fico hozzátette: ezzel összefüggésben a kormányfők között még egy találkozónak kellene létrejönnie augusztus és szeptember fordulóján.

 

MTI
borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket