Boris Zala, a Smer alapítója lecserélné a párt vezetését - Körkép.sk

Hirdetés (X)

politika

Boris Zala, a Smer alapítója lecserélné a párt vezetését

“A Smer csak akkor tudd megmaradni, ha a vezetése kicserélődik” – mondta Boris Zala európai parlamenti képviselő a týždeň-nek adott interjújában. A párt egyik alapító tagja szerint a probléma az, hogy Robert Fico és társai a nemzeti konzervativizmus irányába tolják a pártot – ahol most éppen Andrej Danko erősodik -, nem pedig a szociális demokrácia irányába, a baloldali liberálisok, szociáldemekraták és zöldek felé.

 

“Ez az egész “terület” szabad, azonfelül kapcsolódik a fiatal európai generációhoz. A Smer viszont más irányba halad. Felvetem hát a kérdést, hogy a párt jelenlegi vezetése képes-e ezt a réteget megszólítani? Muszáj becsületesen válaszolnom, szerintem nem! Látom ezt Fico kijelentéseiben és állásfoglalásaiban, de Robert Kaliňáknál vagy néha másoknál is, ha egyáltalán megszólalnak.”

 

“Ha tehát a Smer meg akarja védeni magát és meg akarja tartani a szociáldemokráciát, akkor a politikai garnitúra nagy részének ki kell cserélődnie, főleg a legnagyobb hangadóknak. És ezt nem valamikor 2020 környékén kellene megtenni, hanem most, egy éven, féléven belül.”

 

SJE Nyílt nap

Kik lehetnek az utódok?

 

Zala szerint egy modern, progresszív emberekből álló csoportnak kellene jönnie, mint például Kažimír, Pellegrini, Raši vagy Ondruš. Szerinte ők azok az emberek, akik soha nem mondtak olyat, hogy tevélenységüket e téren ellehetetlenítsék.

 

A képviselő szerint ha nem indul nyílt párbeszéd, akkor előrejelzése szerint sötét jövő várható, de akár az SDKÚ útjára is léphetnek. Úgy gondolja, hogy ezt a változást  Fico is üdvözölhetné. Már néhány éve ő maga is emlegeti, hogy közeledik a távozás ideje, hogy létezik egy teljes kimerültségi állapot a nyilvánosság előtt, de belül is.

 

Zala volt Monika Flašíková-Beňovával az első, aki kimondta, hogy  Robert Kaliňák belügyminiszternek a Bašternák-ügy miatt le kellene mondania. Szerinte ezt az álláspontot támogatja Monika Smolková EU-parlamenti képviselőnő is. Néhány hete azonban Besztercebányán tartották a Smer elnökségi ülését, ahol Martin Glváčék inkább a brüsszeli képviselőket kritizálták, hogy elrugaszkodtak a valóságtól.

 

Kaliňák maga kellene, hogy lemondjon

 

“Biztos nem voltt ott pozitív hangulat. Vannak járási vezetők, akiknek bizony problémát okoz ezeknek a dolgoknak az elmagyarázása a párt tagjainak és választóinak.  Ennek terhét sok ember megérzi”. – mondta az elnökségi ülésről Zala. Azt állítja, hogy a találkozón Fico megkérdezte, hívja-e vissza belügyminiszterét.

 

“Nyíltan megmondtam neki, hogy nem, mert Kaliňáknak egyedül kellene lemondania, még időben. Mert a politika nem csak az igazságosságról szól, de a taktikázásról is. Ma a Smer vesztes helyzetben van. Egy olyan fegyvert adtunk az ellenzék kezébe, amellyel hónapokig, hosszú hónapokig élhetnek.

 

Zala a Robert Fico Bonaparte-lakóparkbeli ingatlanát firtató kérdésre kijelentette, hogy ennek problémáját a párt elnökének kell megoldania.

 

forrás: tyzden.sk
kép: Körkép.sk (.týždeň címlap)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket