„A Smer csak akkor tudd megmaradni, ha a vezetése kicserélődik” – mondta Boris Zala európai parlamenti képviselő a týždeň-nek adott interjújában. A párt egyik alapító tagja szerint a probléma az, hogy Robert Fico és társai a nemzeti konzervativizmus irányába tolják a pártot – ahol most éppen Andrej Danko erősodik -, nem pedig a szociális demokrácia irányába, a baloldali liberálisok, szociáldemekraták és zöldek felé.

 

„Ez az egész „terület” szabad, azonfelül kapcsolódik a fiatal európai generációhoz. A Smer viszont más irányba halad. Felvetem hát a kérdést, hogy a párt jelenlegi vezetése képes-e ezt a réteget megszólítani? Muszáj becsületesen válaszolnom, szerintem nem! Látom ezt Fico kijelentéseiben és állásfoglalásaiban, de Robert Kaliňáknál vagy néha másoknál is, ha egyáltalán megszólalnak.”

 

„Ha tehát a Smer meg akarja védeni magát és meg akarja tartani a szociáldemokráciát, akkor a politikai garnitúra nagy részének ki kell cserélődnie, főleg a legnagyobb hangadóknak. És ezt nem valamikor 2020 környékén kellene megtenni, hanem most, egy éven, féléven belül.”

 

Kik lehetnek az utódok?

 

 hirdetes_810x300  

Zala szerint egy modern, progresszív emberekből álló csoportnak kellene jönnie, mint például Kažimír, Pellegrini, Raši vagy Ondruš. Szerinte ők azok az emberek, akik soha nem mondtak olyat, hogy tevélenységüket e téren ellehetetlenítsék.

 

A képviselő szerint ha nem indul nyílt párbeszéd, akkor előrejelzése szerint sötét jövő várható, de akár az SDKÚ útjára is léphetnek. Úgy gondolja, hogy ezt a változást  Fico is üdvözölhetné. Már néhány éve ő maga is emlegeti, hogy közeledik a távozás ideje, hogy létezik egy teljes kimerültségi állapot a nyilvánosság előtt, de belül is.

 

Zala volt Monika Flašíková-Beňovával az első, aki kimondta, hogy  Robert Kaliňák belügyminiszternek a Bašternák-ügy miatt le kellene mondania. Szerinte ezt az álláspontot támogatja Monika Smolková EU-parlamenti képviselőnő is. Néhány hete azonban Besztercebányán tartották a Smer elnökségi ülését, ahol Martin Glváčék inkább a brüsszeli képviselőket kritizálták, hogy elrugaszkodtak a valóságtól.

 

Kaliňák maga kellene, hogy lemondjon

 

„Biztos nem voltt ott pozitív hangulat. Vannak járási vezetők, akiknek bizony problémát okoz ezeknek a dolgoknak az elmagyarázása a párt tagjainak és választóinak.  Ennek terhét sok ember megérzi”. – mondta az elnökségi ülésről Zala. Azt állítja, hogy a találkozón Fico megkérdezte, hívja-e vissza belügyminiszterét.

 

„Nyíltan megmondtam neki, hogy nem, mert Kaliňáknak egyedül kellene lemondania, még időben. Mert a politika nem csak az igazságosságról szól, de a taktikázásról is. Ma a Smer vesztes helyzetben van. Egy olyan fegyvert adtunk az ellenzék kezébe, amellyel hónapokig, hosszú hónapokig élhetnek.

 

Zala a Robert Fico Bonaparte-lakóparkbeli ingatlanát firtató kérdésre kijelentette, hogy ennek problémáját a párt elnökének kell megoldania.

 

forrás: tyzden.sk
kép: Körkép.sk (.týždeň címlap)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!