Boris Zala, a Smer alapítója és európai parlamenti képviselő a .týždeň-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy „a Smer csak akkor tud megmaradni, ha a vezetése lecserélődik”. Kijelentései nagy vihart kavartak a Smer berkeiben.

 

A párt vezetéséből elsőként Marek Maďarič kulturális miniszter szólalt meg, aki nem ért egyet Zala kritikájával, de azt is állítja, hogy lehet számítani „jelentősebb változásokra” a párt vezetésében.

 

A kulturális miniszter szerint Zala téved, mikor a Smer programját kritizálja, mert azt két pillérre építette fel a párt vezetése: a szociális és a nemzeti politizálásra. Zala kijelentette, Robert Fico és társai a nemzeti konzervativizmus irányába tolják a pártot – ahol most éppen Andrej Danko erősödik -, nem pedig a szociális demokrácia irányába, a baloldali liberálisok, szociáldemokraták és zöldek felé.

 

 hirdetes_300x300  

Maďarič erre úgy reagált:

 

„Boris Zala jelenleg figyelmen kívül hagy egy sor szociális és baloldali jellegű intézkedést, még az előző választási időszakból is. (…) Igaz, hogy a Smernek nem voltak „brüsszeli baloldali” ambíció, ami nem csak az LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek angol betűszava) tematikájának megnyitását [Szlovákiában] tartalmazta volna, hanem egyfajta közömbösséget is a szlovákiai nemzeti érdekek érvényesítésével szemben. Ha Boris Zala ilyen pártra vágyik, a Smer sosem volt ilyen. (…)”.

 

Az ember, aki az EU legnagyobb kritizálójából és az Európai Tanács beperlőjéből rövid idő alatt az uniós összefogás szónokává változott. Lehet, hogy Robert Fico Brüsszelbe vonulna vissza a hazai politikából. Forrás: euinside.eu
Az ember, aki az EU legnagyobb kritizálójából és az Európai Tanács beperlőjéből rövid idő alatt az uniós összefogás szónokává változott. Lehet, hogy Robert Fico Brüsszelbe vonulna vissza a hazai politikából. Forrás: euinside.eu

 

Lesznek változások

 

Maďarič Zala véleményének megtámadása ellenére úgy véli, lesznek változások a párt vezetésében. „Ami a Smer vezetését illeti, minden választások utáni közgyűlésen változások történtek. Feltételezem, hogy a következő közgyűlésen is lesznek, és a mostani vezetés véleményét ismerve a szokásosnál jelentősebb [változásokra van kiáltás]. Én azt szeretném, ha a Smer vezetésében megbízható, politikailag és programban gondolkodó emberekből állna”.

 

A Smer legközelebbi közgyűlésére szeptember 24-én kerül sor, tehát a változásokra – párton belüli kezdeményezésből – leghamarább ekkor kerülhet sor.

 

219907_1200x_sme
Valami van abban, amit a kulturális miniszter mond. Robert Fico szívműtétje óta benne van a levegőben, hogy a legnagyobb kormánypárt átalaulhat. De ki lenne a reális utód? Forrás: Sme.sk

 

Pellegrini nem tud semmiről

 

Peter Pellegrini, a Smer egyik alelnöke nem tudja, milyen változásoknak kellene történnie. „Jelenleg nem rendelkezem erre vonatkozó információkkal. Nem tudok róluk”, mondta, hozzátéve, hogy a szeptemeri közgyűlés menetéről sincsenek információi.

 

A Smer frakciójának alelnöke, Jana Laššáková sem tud az esetleges személyi változásokról, ugyanakkor elítélte Boris Zala megnyilvánulását és azt, hogy a sajtón keresztül szólt be a pártnak.

 

Paškának és Čaplovičnak kifelé áll a szénája

 

A Smernek hat alelnöke van. A DennikN információi szerint két alelnök valószínüleg kénytelen lesz feladni pozícióját: Pavol Paška és Dušan Čaplovič. Paška esete a legegyértelműbb, hiszen 2014-ben a CT-botrány miatt kellett visszavonulnia a házelnöki posztról. Sokan értetlenkedtek a Smeren belül is, hogy a túlárazott közbeszerzésben való érintettsége miatt miért nem távolították el a párt vezetéséből is.

 

Robert Kaliňák belügyminiszter, szintén a Smer egyik alelnökének távozásáról egyelőre nincs hír. Kérdés, hogy a kialakult körülmények között elmozdítják-e Kaliňákot, aki maga mellé tudta állítani a Smer nagy részét és a koalíciót is.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!