Elkészült a házelnök, Andrej Danko  (SNS) által ígért házszabály módosítás. Danko azt szeretné, ha a képviselők kevesebbet beszélnének, egyben előkészítette a talajt ahhoz, hogy kitilthassa őket az ülésteremből. Ez utóbbi már most is lehetséges, de az új házszabály értelmében a parlament vezetése megszakíthatja az ülést, ha a kitiltott képviselő nem hajlandó elhagyni az üléstermet.

 

Andrej Danko így reagál az ellenzék rendkívüli üléseire, melyek célja Robert Fico és Robert Kaliňák visszahívása a Bašternák-botrányban játszott szerepük miatt. A 10 oldalas javaslatról a pártok képviselői az augusztus 16-i grémiumon fognak először tárgyalni.

 

Korlátozzák a felszólalásokat

 

 hirdetes_300x300  

Az SNS vezére mind időben, mind mennyiségben korlátozná a képviselők felszólalásait. Ha a tervezetet elfogadják, a képviselők egy adott témához csak egyszer szólalhatnának fel.

 

A változtatás után időkorlátok közé  szoríthatják a képviselők felszólalásait, vagyis többé nem fordulhatna elő olyan eset, mint amikor Igor Matovič az ülésen felolvasta az egész Gorilla-leiratot. 20 perc után ugyanis megvonnák tőle a szót. A frakciók nevében felszólaló képviselők  10 perccel hosszabb időt kapnának.

 

fd17e5fe28b4aed6f299d7224e799c80_tyzden_sk
Daniel Lipšic sem szokott felszólalásaival beleférni a 20 percbe. Az új intézkedéssel az ellenzék hangerejét akarják visszavenni. Kép: Tyzden.sk

 

A parlament ugyanakkor dönthet arról, hogy meghosszabbítja ezt az időt. Nem lennének időkorlátok közé szorítva a javaslattevő és előadó képviselők, a köztársasági elnök, a parlament elnöke és az alelnökök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Főügyész és a Szlovák Nemzeti Bank elnöke.

 

„A felszólalások idejének korlátozása normális gyakorlat más európai demokráciákban is, és a parlamenti vita normális eszközének tekintik (például Ausztria, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia)”

 

írja indoklásában Danko.

 

Ennek értelmében korlátozná a felszólaló képviselők számát is: ha több, mint három képviselő nyújt be javaslatot, akkor a témában csak hárman szólalhatnának fel. Ez elsősorban az ellenzéki képviselőket köti gúzsba – mint ahogy valószínűleg ez is lenne a cél.

 

Ki lehet tiltani a képviselőt…

 

A parlament – éppen aktuális – elnöke kitilthatja a képviselőt az ülésteremből. Hogy ezt milyen körülmények között teheti meg, arról a javaslat elég homályosan fogalmaz: a parlament elnöke élhet a lehetőséggel, ha az adott képviselőtől megvonják a szót, de ő ezt nem veszi figyelembe, vagy ha viselkedésével vagy megjelenésével „túlmegy az illendőség határán”, vagy „fellépésével akadályozza az ülés normális menetét”.

 

A képviselőket eddig is ki lehetett utasítani, de az új szabályzat értelmében megszakíthatja a házelnök az ülést, ha az illető képviselő nem hagyja el a termet. A parlamenti őrségről, akik a „problémás” képviselőket erővel távolítanák el, Danko javaslatában nem esik szó.

 

A kitiltott képviselő aznap már nem léphetne az ülésterembe, szavazni azonban visszamehetne, máskülönben mandátumának akadályozásának minősülne a kitiltás. Ugyanakkor igazolatlan hiányzást kap, melynek anyagi vonzata is van.

 

matovic_dennikn
Igor Matovič, aki a transzparenseket, az egyedi feliratú pólót és a szemléltetőeszközöket is előszeretettel alkalmazza. Forrás: DennikN.sk

 

A kitiltott képviselő ellen fegyelmi eljárást is indíthatnak a házelnök – jelen esetben Andrej Danko – javaslatára. A fegyelmi eljárás az illető képviselőre akár 2000 eurós bírságot is kiróhat. Ha ez egy évben többször megismétlődik, a bírság a duplájára is növekedhet.

 

Sem segédeszközök, sem étel

 

A javaslat elfogadása esetén a képviselők nem használhatnának képi, hang, vagy audiovizuális segédeszközöket. Az utóbbi időben főleg az ellenzék használt sokszor és sok fajta szemléltető eszközt, például amikor 12 milliónyi hamis 100 euróssal mutatták meg, mennyire irreális Bašternák állítása, miszerint készpénzben fizetett hét lakásért 12 millió eurót. A belügyminiszter egyébként akkor azzal védte a vállalkozó kijelentését, hogy az ominózus adásvétel még a „cash” (szerk. meg. azaz készpénz) korában történt.

 

Danko azt is javasolja, hogy az ülésterembe a képviselők ne vihessenek be transzparenseket, plakátokat, szórólapokat, tüzijátékot, fegyvereket, robbanószerkezeteket (nem mintha az utóbbi kettőt eddig lehetett volna) valamint kábító fegyvereket és anyagokat. Az ülésterembe nem szabadna politikai pártot propagáló szórólapokat vagy reklámanyagokat vinni.

 

Danko betiltaná az étel bevitelét is, az alkoholmentes üdítőket azonban engedélyezné. Véget vetne a mobilozásnak. Érdekes módon úgy fogalmaz, nem lehetne használni az ülésen mobiltelefonokat

 

„vagy más technikai eszközöket, amelyek kommunikációt tesznek lehetővé vagy adatrögzítésre alkalmasak, fényképeket, hangfelvételeket vagy audiovizuális felvételeteket lehet velük készíteni.”

 

bcbc14908446cb603197de143324f612_hnonline
Így néz ki 12 millió százasokban a parlement elé kiterítve. A belügyminiszter szerint ez egy normális kifizetés volt, a parlament elnöke pedig őrjöngött a prezentáció módja miatt. Forrás: HNonline.sk

 

 

Ebből inkább arra lehet következtetni, hogy Danko javaslata inkább a parlamenti szócsaták ellen készült, a közösségi oldalakra könnyen és gyorsan feltölthető videókkal és fényképekkel van problémája.

 

Belépés csak képviselőknek

 

Április végén Simona Petrík próbált meg bejutni az ülésterembe két gyermekével, mert nem tudta őket hol elhelyezni, de az őr nem engedte be őket. Az ügyből komoly vita alakult, a kórházi beavatkozásából akkor lábadozó Dankot helyettesítő Bugár Béla megoldást ígért a hasonló esetekre.

 

Danko megoldása végérvényesen kitiltaná az ülésekről azokat, akik nem parlamenti képviselők, előadók vagy a sajtó munkatársai. Aki a teremben akar tartózkodni, annak az erre fenntartott helyen lesz csak alkalma.

 

A várandós Lucia Nicholsonová (SaS) ellenzéki képviselő, és parlamenti alelnök többször kijelentette, hogy szülés után szeretne gyermekével együtt részt venni a parlamenti üléseken. A módosítás elfogadása után erre aligha lesz lehetősége.

 

qf0-yAMqTlab9j7lhUNWpg.2560-B-la-Bug-r-podpredseda-NR-SR-3-m-j-2016_aktualiry
Bugár Béla Petrík képviselőnő esetéről először úgy nyilatkozott, megpróbálnak megoldást találni, végül úgy döntött, nem engedi, hogy politikai célokra használják fel a gyerekeket. Forrás: Aktuality.sk

 

Míg a képviselőket jelentősen beszabályozzák, egyúttal növelik azok számát, akik előadhatnak a parlamentben, de nem képviselők – ilyenek például a neves gazdasági-társadalmi személyiségek, más országok képviselői vagy nemzetközi szervezetek küldöttei. Erre eddig is volt lehetőség, de például az európai parlamenti képviselőknek nem volt joguk felszólalni a pozsonyi parlamentben. Ez most változhat.

 

Anti-Nicholsonová cikkely

 

Az ellenzék által összehívott egyik rendkívüli ülés folyamán a külföldön tartózkodó Dankot és Bugárt helyettesítő harmadik, koalíciós parlamenti alelnök, Andrej Hrnčiar nem nyitotta meg az ülést, mert szerinte nem volt meg a kellő számú parlamenti képviselő a határozatképességhez.

 

Nicholsonová végül mégis megnyitotta, arra hivatkozva, hogy bár az elektronikus berendezésen (melyen keresztül a szavazásnál kell bejelentkezni) ugyan nem jelezte jelenlétét a szükséges 76 képviselő, ugyanakkor a hagyományos jelenléti íven bőven megvolt a kellő számú képviselő.

 

Hrnčiar végül berekesztette az ülést, sokan azonban kétségbe vonták annak jogosságát. Egyrészt, mert a házszabály nem rendelkezik arról, mi alapján kell a határozatképességet felmérni, másrészt felmerült a gyanú, hogy Hrnčiar  Dankotól kapott felhatalmazásán nem is Danko aláírása szerepel.

 

parlament-andrej-hrnciar-nestandard2_pravda_sk
Andrej Hrnčiar és az a bizonyos felhatalmazás, amin Danko aláírására egyáltalán nem hasonlító szignó látható. Forrás: Pravda.sk

 

DennikN.sk/Körkép.sk

 

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!