Roman Brecely felajánlotta lemondását, a Sieť pedig beolvadna valamelyik kormánypártba. Az új koalíciós erőviszonyokról folyó tárgyalások után a párt vezetői az újságírókat elkerülendő a hátsó ajtón távoztak.

 

„A koalíciós pártok elnökei kijelentik, hogy a kormánykoalíció 81 képviselője támogatja a kormány programnyilatkozatát”

 

– jelentette ki a koalíciós ülés után Robert Fico kormányfő. Azt is elmondta, hogy a koalíción belüli új felállás hatékonyabb struktúrát biztosít majd a kormány működéséhez.

 

A Sieť új elnöke, Roman Brecely közlekedésügyi miniszter a négyes koalíció utolsó tanácsülésén felajánlotta lemondását. Fico erre a következőképp reagált:

 hirdetes_810x300  

 

„[A kormánypártok elnökei] teljes megfontolással tudomásul veszik a Sieť politikai párt elnökének azon szándékát, hogy a Sieť potenciálját ésszerűen kiaknázza valamelyik kormányzó párt keretein belül integráció formájában.”

 

Tudomásul veszik…

 

Brecely a koalíciós ülés után a hátsó ajtón távozott, nem felelt a sajtó egyetlen kérdésére sem. Egyelőre nem lehet tudni, melyik pártba lenne képes vagy hajlandó beolvadni a gyakorlatilag hattyúdalát éneklő Sieť.

 

Brecely később a DennikN-nek azt nyilatkozta:

„A Sieť felelősen viszonyul a kormánykoalíció megőrzéséhez, amit a jelen körülmények között az egyetlen lehetséges megoldásnak tart Szlovákia számára (…). Ebben a helyzetben, melynek során egyelőre tisztázatlan okokból 5 képviselője elhagyta [a Sieťet], ennek a potenciálnak a kiaknázását az egyik koalíciós partnerbe történő integrációban látom”

 

Érdemben sem az SNS sem a Most-Híd elnöke nem nyilatkozott: Danko a Sieť esetleges beolvadását az SNS-be nem akarta kommentálni, Bugár Béla pártja pedig egy hivatalos állásfoglalásban csupán megerősítette, hogy „tudomásul veszi a Sieť elnökének szándékát a többi koalíciós partnerrel együtt”.

 

 

A legvalószínűbb forgatóköny

 

Az egykor Most-Hídtól a Sieťbe átigazoló, most újra Bugárékhoz pártoló Hrnčiar szerint a Sieť integrációja nem lesz egyszerű feladat. Sok függ a partnertől, és a végső döntést a két párt kongresszusának kell meghoznia.

 

Hrnčiar már akkor a Most-Híd frakciójába történő belépést javasolta a Sieť vezetésének, mikor az első körben (a koalíciós tárgyalások okán) kiváló képviselők miatt a párt elvesztette a frakció-alakítás jogát. Az akkori alelnököt azzal utasította el az elnökség, hogy a lépéssel elvesztenék önálló integritásukat.

 

Hrnčiar szerint meglepő lenne, ha a Sieť a Smerbe vagy az SNS-be olvadna be, vagyis – bár ezt nem mondta ki – marad a Most-Híd.

 

3-30ae9575638b6d945ed3dc721f34fa73357d64e0_info_sk
Vajon melyik párt lesz kapható a Háló maradványainak begyűjtésére? Forrás: Info.sk

 

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!