A legnépszerűbbnek tartott szlovák politikust, Andrej Dankot hazugságon kapták, miközben folyamatosan a tisztességről beszél. Először azt állította, hogy a Gorilla-ügyben szereplő biztonsági cégben csak jogászként tevékenykedett. Utána kiderült, hogy részvényes volt benne. Azt is állította, hogy a cég ügyvezetőjét 11 éve látta utoljára, pedig Danko két évvel ezelőttig a szomszédságában lakott. Most pedig saját szomszédai kezére játszotta a szlovák védelmi minisztériumot. 

 

Danko kapcoslatban állt a Dinasty biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céggel, amit a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) megfigyelés alatt tartott, mert feltehetően törvénytelenül használt fel titkos információkat az állami intézmények telefonjainak lehallgatásával kapcsolatban. A vállalkozás alkalmazottai megbízási szerződés keretében a Slovak Telekomnak is dolgoztak, a cég ügyvezetője pedig visszaélt az általuk megszerzett információkkal.

 

Szlovákia házelnöke ebben a cégben volt 2000 és 2005 között a Felügyelő Bizottság tagja, Danko elmondása szerint egyszerű jogászként került oda. 2013-ban az SNS vezére azt nyilatkozta, hogy 2005-től nem találkozott Gumannal.

 

 hirdetes_810x300  

Idén februárban azonban a DennikN kiderítette, hogy a cégben 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett. Újságírói kérdésre válaszolva ekkor azt mondta, hogy 11 éve nem látta az ügyvezetőt. Ez utóbbi kijelentés már csak azért is furcsa, mert Danko az illető cégvezető villájának közvetlen szomszédságában lakott két évvel ezelőttig (Danko 2014-ben elvállt, most volt felesége lakik az egykor közös villájukban).

 

danko176x97-01_dennikn_skxxx
Danko és szomszédai. Ezt azért nehéz letagadni. Forrás: DennikN.sk

 

Elfoglalták védelmi minisztériumot

 

A márciusi választások és az új kormánykoalíció létrejötte után, Andrej Danko és az SNS kapta meg a védelmi minisztériumot. Az SNS Peter Gajdošt jelölte miniszternek, a valóságban azonban komoly befolyást szereztek a tárca felett Danko szomszédai: Jozef Hudák és Ján Hoľko.

 

A védelmi minisztérium hivatalvezetőjének hatalma ugyanis nagyobb, mint egy államtitkáré. Aki nem közvetlenül a miniszter alá tartozik, az mind neki jelent. Áprilisban ezt a posztot Jozef Hudák kapta meg, akik pár méterre lakik Danko villájától. Hudák csak négy hónapig volt hivatalvezető, Hoľko – aki két háznyira lakik Danko két évvel ezelőtti lakhelyétől – nemrég kinyomta őt helyéről.

 

A közös utcanéven kívül Dankot és Hoľkot egy cég is összeköti, ahol mindketten részvényesek voltak 2007 és 2008 között.

 

438933_1200x_sme_sk
Andrej Danko és Peter Gajdoš. Egyetlen pozsonyi utcában meg tudnak hozni majdnem minden katonaságot érintő döntést… Forrás: Sme.sk

 

Dankotól az ŠtB-n át a Pentáig

 

Hoľkoról azt is érdemes tudni, hogy 1995 és 2011 között az Alfa VS nevű vállaltban is tulajdonrésszel rendelkezett, amiben a másik részvényes Alojz Lorenc, a kommunista ŠtB utolsó vezetője volt. Az Alfa VS üzleti kapcsolatban állt a Penta-val is.

 

Vállalkozói tevékenysége alatt Hoľko sokat üzelelt az állammal a második Fico-kormány idején is, főleg azokkal a minisztériumokkal, ahol a mai napig nem történt vezetőcsere. Például Sofos nevű cége  a munkaügyi minisztériummal írt alá számítástechnikai eszközök beszerzéséről szóló szerződést 3,7 millió euró értékben. Idén júliusban egy szerződésmódosítással ezt több mint 4 millióra emelték.

 

Ugyanez a cég a Transpetrol állami vállalattal, az Általános Egészségbiztosítóval, állami kórházakkal is kötött szerződéseket több százezer euró értékben. Természetesen a közbeszerzéseket már nem Ján Hoľko írta alá, hanem egyik rokona, Peter Hoľko, aki – láss csodát – Danko másik, annamajori (Miloslavov) házával szemben lakik.

 

2770487_atlaas_sk
Peter Gajdoš (középen, fegyverrel) és jobbkeze, Jan Hoľko minisztériumi hivatalvezető (jobbra, civil ruhában). Forrás: Atlas.sk

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Glob.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!