Helyes döntés volt egy éve a Magyarországon nyugat felé gyalog elindult menedékkérők befogadása Németországba Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint.

 

„Valójában csak visszafogottan szeretném bírálni Magyarországot”, mert „nem felejtem el, hogy kiállt mellettünk 1989-ben és az újraegyesítés során”

 

mondta a német kereszténydemokrata miniszter.

 

Egy év távlatából visszatekintve is helyes döntés volt a Magyarországon nyugat felé gyalog elindult menedékkérők befogadása Németországba – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban, amely abból az alkalomból készült, hogy Angela Merkel kancellár 2015. szeptember 4-én hozott döntést a budapesti Keleti pályaudvartól elindult menedékkérők beengedéséről.

 hirdetes_300x300  

 

Lázas helyzet

 

Thomas de Maiziere – aki azon a napon csaknem 40 Celsius fokos lázzal otthon feküdt – a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként szerzett tudomást a kancellár döntéséről, elmondta, hogy Angela Merkel személyesen tájékoztatta késő este telefonon.

 

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e a döntés, elmondta, hogy már néhány nappal korábban felmerült a kérdés, hogy nem kellene-e elhozni a budapesti pályaudvarnál rekedt embereket, de akkor még a berlini vezetésben mindenki kételkedve viszonyult az ügyhöz és nem akartak precedenst teremteni. Azonban Magyarországon annyira drámaivá vált a helyzet, és az osztrák határ felé elindult menet annyira nagy volt, hogy Berlin hozzáállása megváltozott. Az a döntés, hogy ebben a helyzetben segíteni kell, visszatekintve is helyes volt – mondta Thomas de Maiziere.

 

Mint mondta, a szeptember 4. körüli napokban Németországba érkezett menedékkérők már régen úton voltak, és a kancellár döntése nélkül is kerestek volna utat maguknak, de tagadhatatlan, hogy a döntés tovább erősíthette a menedékkérők beáramlását. Ugyanakkor téves az a megfogalmazás, hogy a kancellár megnyitotta a határokat; ez szerinte egyszerűen nem igaz, hiszen a határok a jogszabályoknak megfelelően nyitva voltak és nyitva is vannak – húzta alá Thomas de Maiziere.

 

Nem egyedül Magyarország a felelős

 

A német belügyminiszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, valóban úgy gondolja-e, hogy Magyarországot terheli a felelősség a történtekért. „Biztosan nem egyedül Magyarországé a felelősség – tette hozzá.

 

 „Valójában csak visszafogottan szeretném bírálni Magyarországot”, mert „nem felejtem el, hogy kiállt mellettünk 1989-ben és az újraegyesítés során”, és ez „ma is befolyásolja viszonyulásomat” 

 

mondta.

 

Arra a kérdésre, hogy miért maradt nyitva a német határ, elmondta: a határ lezárásának súlyos következményei lettek volna, és nem csak a gazdaságra nézve, és az intézkedés csak akkor lett volna hatásos, ha a balkáni útvonalon fekvő országok gyors dominóhatásként mind követték volna a német példát. Továbbá a határzár miatt olyan helyzetek keletkeztek volna a német határ térségében, amelyeket senki sem akart és a közvélemény nem fogadott volna el. Ezért a berlini vezetés arra a belátásra jutott, hogy inkább a Törökországból Görögországba átkelő emberek számát kell nagymértékben csökkenteni – fejtette ki a miniszter.

 

Korlátozni kell az áradatot 

 

Thomas de Maiziere az interjúban a többi között arról is beszélt: ábrándokat kerget, aki azt gondolja, hogy Németország a határ lezárásával elkerülte volna a menekülthullámot, azonban nem ismétlődhet meg a tavaly őszi és téli helyzet, a menekültek beáramlását korlátozni kell és még inkább ellenőrzés, irányítás alá kell vonni.

 

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előretöréséről azt mondta, egész Európában tapasztalható a jobboldali populisták erősödése, és nem a menekültválság az oka annak, hogy Németországban is zajlik ez a folyamat, hanem inkább az elégedetlenség a globalizációval és a modernitással.

 

Azt is elmondta, hogy Európa sokat tett a görögországi menekültügyi rendszer fejlesztéséért, aminek révén el kell jutni egészen odáig, hogy az uniós tagállamok ismét alkalmazzák a dublini szabályokat Görögországgal szemben, vagyis visszaküldjék azokat a menedékkérőket, akik Görögországban léptek az EU területére.

 

Fontos, hogy a tagállamok közös álláspontot alakítsanak ki ebben a kérdésben, és Németország ne rohanjon előre – mondta Thomas de Maiziere. Egyebek mellett hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodás működik, és a török módszert kell alkalmazni az EU-ba Észak-Afrikából vezető migrációs útvonal esetében is.

 

Forrás: MTI/magyaridok.hu

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!