Új párt van születőben. Ivan Štefunko vállalkozó egy polgári társulás formájában működő agytrösztöt hoz létre, ami később párttá alakulhat. Az egyelőre nem tisztázott, ki mindenki csatlakozik a kezdeményezéshez, de a Most-Híd választási listáján 33. helyen induló Martin Dubéci is közreműködik az agytröszt létrehozásában. Dubéci korábban Radoslav Procházka elnökválasztási kampánystábjának vezetője volt.

 

Štefunko a DennikN-nek megerősítette, hogy egy olyan polgári társulás tagja, amely jelenleg a Progresszív Szlovákia elnevezést viseli. Agytrösztként fog működni, az ország különböző problémáira saját elemzésekkel és javaslatokkal fog reagálni.

 

Martin Filko nyomdokaiban

 

  hirdetes_300x300   

Štefunko saját elmondása szerint nem valami ellen hozza létre a társulást, hanem hogy Szlovákia előre tudjon haladni. „Össze akarjuk fogni a progresszív embereket, akik hasonlóan gondolkodnak”, mondta a vállalkozó.

 

Azt is kijelentette, hogy az agytröszt a Pénzügypolitikai Intézet volt igazgatója, a tragikus körülmények közt elhunyt Martin Filko nyomdokaiban halad majd. Štefunko szerint idejétől függően a következő hónapokban megtörténhet a társulás párttá alakítása, ami várhatóan valahol a baloldalon helyezi el magát a politikai palettán.

 

Alapvetően baloldali

 

Štefunkot ma elsősorban az IT-ágazatból ismerik. Része volt az ország legnagyobb repülőjegy-eladó portáljának elindításában (Pelikan.sk), bábáskodott a Monogram technológiai vállalkozás születésénél, hozzá köthetőek a Lekar.sk, az Euractiv.sk és az Energia.sk portálok. A Neulogy és a Neulogy Ventures vállalatokon keresztül pedig start up vállalkozásoknak segítenek a piaci felfutásban.

 

Štefunko számára nem idegen a politika. Mindig is baloldalinak tartotta magát. Vezette a Slovo nevű hetilapot, tagja volt a Demokratikus Baloldal Pártjának. A baloldali pártok többségének Smerbe történő beolvadása után ő továbbra is kritikusan viszonyult a legnagyobb kormánypárthoz.

 

„Nem hiszem, hogy egy csónakban evezünk. (…) Ficoval az a probléma, hogy nincs kellő víziója egyetlen területen sem a társadalom jövőjét illetően. A társadalmi szolidaritással, az esélyegyenlőséggel, a regionális különbségekkel probléma van, de nem elég beszélni róla, konkrét megoldásra van szükség”.

 

mondta Štefunko 2006-ban, mikor Robert Fico még kezdő kormányfő volt.

 

A leendő párt második embere megjárta a Most-Hidat és a Sieťet is

 

Štefunkon kívül az egyetlen jelenleg is ismert tagja az új pártnak Martin Dubéci, aki korábban a parlament egykori alelnökének, Erika Jurinovának tanácsadóként dolgozott, majd Radoslav Procházka elnökválasztási kampánystábját vezette. A Sieťet azért hagyta el, mert nem értett egyet Procházka kevésbé migránsbarát álláspontjával, ezért tavaly nyáron átpártolt a magyarországi kerítéseket bíráló és Merkel nyitott kapuk politikáját támogató Most-Hídhoz.

 

Dubéci nemrég az aktuality.sk-ban megjelent kommentárjában arról írt, hogy hiányoznak Szlovákiában a progresszívan gondolkodó politikusok.

 

„A liberális, progresszív gondolkodás része minden közérdekű vitának szerte Európában, ahova, gondolom, még mindig tartozni szeretnénk. Teljesen természetes, hogy a konzervatív, szocialista és nemzeti érvek mellett elhangzanak ezek is (…). Igaz az is, hogy Szlovákiában ma kevés az olyan politikus, aki ezt a véleményt aktív formában a közügyekben képviselné. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan emberek, akik terjesztenék [a baloldali progresszív gondolkodást].”

 

yfdg2ztwtd-ss8vvumoh1g-1280-martin-dub-ci_aktuality
A Procházkát a migránsválság miatt elhagyó Most-Híd-jelölt baloldalra orinetálódik. A képen Martin Dubéci. Forrás: aktuality.sk

 

Rybníček is új pártot alapít

 

Új párt létrehozásáról már a trencséni polgármester, Richard Rybníček is hónapok óta gondolkodik. Ő konzervatív szemléletű pártot hozna létre. A körkép.sk-nak adott interjújában a következőképp fogalmazott:

 

Azon leszek, hogy a “nép emberei” és ismert személyiségek is legyenek köztük, de főleg szakemberek. Akik most még kevésbé ismertek, de azok lesznek. Olyan embereket szeretnék összeboronálni, akik jártasak az önkormányzati politikában, kölünböző közösségekből érkeznek, az egészségügy, oktatásügy, stb. szakértői.

 

Határozott meggyőződésem, hogy Szlovákiában – ha sikerül átültetnünk ezt a “decentralizációs programot” – megéri majd élni. A projekt erőssége, hogy közösen hozhatunk létre egy olyan országot, amely működőképes lesz, és ahol nem csak hatékony versengést folytathatunk, hanem közösen gazdagíthatjuk is egymást. Biztos vagyok abban, hogy ha ez a program megvalósul, a magyar választók még jobban megszeretik az országot.

 

richard-rybnicek-primator-trencina-2
A képen Richard Rybníček aki saját bevallása szerint nem fél az autonómiától. Forrás: .tyzden.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: nadaciapontis.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!