Boris Zala, Smeres europarlamenti képviselő kérvényezte párttagságának felfüggesztését. Döntését elsősorban Robert Fico kijelentéseivel, valamint a párt kiszivárgott program-dokumentumával indokolta, ami szerinte demagóg módon elferdíti a szociális demokrácia elveit.

 

Zala mai sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy

„Döntésemnek egy komolyabb oka Robert Fico pártelnök néhány kijelentése az europarlamenti képviselőket illetően, melyek szerint semmilyen befolyásunk nincs a párt tagságára, sem a rendszerére, ahogy rá sem. Nem szeretnék olyan pártban elköteleződni, ahol nincs befolyásom. Így tagságom is felesleges. Ezért kértem annak felfüggesztését.”

 

A képviselőt pártja már a nemrég kiszivárgott program-dokumentumának előkészítési munkálataiba sem vonta be, melyet Zala a kirekesztés és a diszkrimináció egy formájának tekint.

 

 hirdetes_810x300  

Az EU-s képviselő szerint a Smer korábbi programjai színvonalasak voltak, azonban a Pavol Paška és Ľubomír Blaha által kidolgozott legutóbbi dokumentumot egyszerű propaganda röpiratként értékeli. Zala kifogásolja benne például az elit és az „alacsonyabb osztályok” közti harcról szóló részt, a Pozsony és a szlovákiai „éhségvölgyek” közti feszültség hangsúlyozását, és hogy a szerzők Alexander Dubčekra hivatkoznak.

 

Boris Zala, forrás: parlamentnelisty.sk
Boris Zala, forrás: parlamentnelisty.sk

 

Ideológiai ellentétek

 

Zala felhívta a figyelmet arra is, hogy a Smeren belüli ideológiai ellentétek nem most kezdődtek.

 

„Elfordultak a szociáldemokrácia programirányától és értékrendjétől”

 

Fogalmazott a politikus, aki korábban is nyíltan bírálta a Smer felsővezetését. Hozzátette, hogy az ellentétekbe belefolyt a Bašternák-ügy is, ami miatt az ellenzék rendszeresen követeli a belügyminiszter leváltását. Az ellenzéki pártok e követelésével Zala két másik smeres EP-képviselővel, Monika Flašíková-Beňovával és Monika Smolkovával együtt egyetért. Zala erről még nyáron nyilatkozott a .tyzden.sk-nak.

 

Zala többek között akkor azt nyilatkozta, hogy ha a Smer nem váltja le Robert Fico-t a párt éléről, akkor, a Smernek befellegzett – emiatt több hazai kormánypárti politikus is bírálta őt.

 

Zala azt is elmondta, hogy a Smer utolsó kibővített elnökségi ülésén nyíltan hangot adott ezzel kapcsolatos kifogásainak.

 

„Eldöntöttük, hogy összehívjuk a programalkotó konferenciát, amelyen erről a kérdésről [Fico távozásáról] is tárgyaltunk volna”

mondta Zala, hozzátéve, hogy nem akar egy ilyen programmal rendelkező párt tagja maradni.

 

Boris Zala még múlt héten, levélben kérvényezte tagságának felfüggesztését, melyről a párt elnöksége vagy a helyi szervezet dönthet.

 

 

Sme.sk, webnoviny.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!