A parlament összeférhetetlenségi bizottsága vizsgálati anyagokat kért a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségtől (NAKA) a Robert Kaliňák elleni eljárásához. A NAKA megígérte, hogy elküldi, a bizottság elnöke pár napot adott rá. A bizottság tagjai ezért felfüggesztették ennek a programpontnak a tárgyalását. 

 

Martin Poliačik (SaS) bizottsági elnök szerint a NAKA igazgatója,  Peter Hraško megígérte, hogy a szükséges dokumentumokat elküldi, hogy a bizottság el tudja kezdeni a vizsgálatot. Ha ez nem történik meg pár napon belül, akkor  Poliačik elmondása szerint a bizottság tovább folytatja munkáját.

 

Szeptemberben függesztették fel az eljárást

 

 hirdetes_810x300  

A parlament összeférhetetlenségi bizottsága szeptemberben függesztette fel a belügyminiszter ellen indított eljárást. A vizsgálat tárgya az a félmillió eurós hitel volt, amelyből Kaliňák megvásárolta  Ladislav Bašternák vállalkozótól a B.A.Haus részvényeit.  A belügyminiszter elmondása szerint a félmillió eurós összeget a bank  nyújtotta számára, mint szabad felhasználású hitelt.

 

„A bizottság megállapította, hogy ha valakinek félmilliós  hitelkerete van a számláján, azt nem kell feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában, ezért mindhárom miniszter elleni eljárást leállították. Ami a B.A.Haushoz való viszonyát illeti, Turčan úr nem adott számunkra olyan információkat, amelyekre szükségünk van, ezért a vizsgálat tovább folytatódik.”

 

-mondta a szeptemberi ülés után Poliačik.

 

A bizottság eddig két alkalommal kért dokumentumokat 

 

A bizottság már kétszer kérte Marek Turčan, a B.A.Haus jogászától a szükséges dokumentumokat.  „Turčan úrtól azért kérünk dokumentumokat, hogy el tudjuk dönteni, milyen kapcsolat volt a B.A.Haus és a miniszter úr között. Kétszer kértük, de idáig nem kaptuk meg. Abban az esetben, ha azért nincs náluk, mert a bűnüldöző szerveknek adták át a büntetőeljárás során, akkor tőlük fogjuk kérni.” – tette hozzá akkor Poliačik.

 

Ha az érintett szervek nem adják át a dokumentumokat, a bizottság bírságot szabhat ki Turčanra, ugyanis törvényi kötelessége velük együttműködni. Kaliňák bizottságnak küldött nyilatkozatában az áll, hogy 17 részvényt vásárolt, amelyek értéke részvényenként 332 euró volt. Elmondása alapján a törvény szerint nem volt kötelező a részvényeket feltüntetnie vagyonnyilatkozatában. Miroslav Beblavý bizottsági tag és független képviselő azon gondolkodott, hogyan tudott a bank ekkora hitelt nyújtani Kaliňáknak.

 

Az összeférhetetlenségi bizottság június 16-án indított három eljárást a közérdek védelmében a belügyminiszter ellen. Indítékul az szolgált, hogy Kaliňák 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben nem vallotta be a felvett hiteleit és az említett cég(ek)ben vásárolt részvényeit. A vagyonnyilatkozati hiányosságok vizsgálatára vonatkozó javaslatot Ľubomír Galko (SaS) és Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) képviselők nyújtották be.

 

 

webnoviny.sk
kép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!