Amennyiben alkotmányos többséget szerez a javaslat, a jövő évi megyei választásokon mandátumot szerző politikusokat már öt évre választjuk.

 

A Smer és a Most-Híd képviselői múlt hét pénteken, október 28-án nyújtották be az erről szóló alkotmányos jogszabályt a parlamentbe.

 

2022-ben választási szuperév jöhet

 

 hirdetes_300x300  

Ennek értelmében a jövőre esedékes megyei választásokon nem az eddig megszokott négy, hanem öt éves mandátumot szereznének a regionális politikusok. Ezt követően pedig 2022-ben már ugyanabban az évben, ugyanazon a napon tartanák a megyei és az önkormányzati választásokat.

 

A javaslat indoklása szerint a cél a választási részvétel növelése, a jelöltek és a pártok számára pedig a „kreatívabb választási program és megfelelőbb jelöltek kiválasztása az egyes funkciókra.”

 

Érdekesség, hogy a harmadik kormánypártból, az SNS-ből nem szerepel név a beadványon. A jelenlegi erőviszonyok szerint a törvényhozásban a Smernek (49) és a Most-Hídnak (15) együtt összesen 64 képviselője van. Az alkotmánymódosításhoz 90 szavazatra van szükség.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!