Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter aláírja a csacai (Čadca) autópálya megépítéséről szóló szerződést – írja a DennikN.sk. Bugár minisztere ezzel gyakorlatilag jóváhagyja az előző kormányzat túlárazás-gyanús autópálya-projektjeit. Magyarázat persze mindig akad.

 

„Az emberek Csacán és annak környékén nap mint nap nagy forgalomnak vannak kitéve, ami megnehezíti mindennapi életüket, és már hosszú ideje várat magára az autópálya-szakasz megépítése, ami ezt a problémát megoldaná. Örülök, hogy a szakasz építése hamarosan elkezdődik”

 

Nyilatkozta Érsek Árpád csütörtök délután.

 

Drágább, mint egy francia autópálya

 hirdetes_300x300  

 

Az Érsek által szentesíteni kívánt szerződés egy 5,7 kilométeres autópálya-szakasz megépítéséről szól, aminek kilométerenkénti költsége 42,2 millió euró. Ezzel Szlovákia második legdrágább autópályája lesz a csacai a D3-as 4 kilométeres zsolnai szakasza után (majd 60 millió kilométerenként). Ez utóbbi azonban félig alagútból, félig hídból áll, miközben a csacai szakaszon szó sincs alagútról, csak hídról.

 

A kormányt ezek a számok nem nyugtalanítják.

 

„Az építés a szerződés hivatalos aláírása után kezdődik. A szerződést a közbeszerzés nyertesével a jövő héten írjuk alá”

 

Olvasható a Nemzeti Autópálya Ügynökség hivatalos oldalán.

 

A D1 egyetlen szakaszát sem építették még olyan drágán, mint a csacait. A 8 kilométer hosszan húzódó kisvisnyói (Višňové), teljes egészében alagútból álló szakasz például 30 millióba került kilométerenként az INEKO intézet szerint.

 

cadca_bypass95
A meglévő mellé újabb „tunelt” kaphat Csaca. A képen a Horelica alagút. Forrás: dialnice.szm.sk

 

Franciaországban átlagosan 10 millióból oldanak meg egy kilométernyi autópályát, de még nehéz, igényes terepen sem lépik át a 30 milliós keretet. Az egyelőre aláírásra váró Eperjesi körgyűrű pedig még a csacainál is drágább lesz (45,3 millió euró/km), ám Érsek hivatalosan még nem döntött – nem mintha meglepetésre kellene számítani tőle (erről bővebben itt olvashat).

 

Árért értéket?

 

A csacai szakasz túlárazása miatt kevesebb pénz juthat például a R7-es gyorsforgalmi útra is, ami kitolhatja befejezésének időpontját.

 

A Pénzügyminisztérium mellett működő  Árért értéket (Hodnota za peniaze) elemzőcsoport a vitatott autópályát nem vizsgálta meg, csak belsőleg. A DennikN.sk információi szerint ilyen volt a politikai megegyezés. Az elemzők álláspontja szerint

 

„A Csaca-Fenyvesszoros (ez utóbbi szlovák elnevezése Svrčinovca – a szerk. megj.) szakasz a kritikus közlekedési állapotokat hivatott megoldani Csacában. A folyamatban lévő vizsgálat szerint a projekt gazdaságilag megtérülőnek tűnik, a magasabb költségeket a terep igényessége okozza. A jobb ár-érték arány keresése érdekében a projekt részleteinek vizsgálata is szükséges, beleértve a podzávozi kereszteződést”

 

 Vitatott tenderek

 

Érsek és a közlekedési tárca arra hivatkozik, hogy egy olyan közbeszerzési eljárás során állapították meg az árakat, amit senki sem támadott meg.

 

A tendert még a második Fico-kabinet közlekedésügyi minisztere, Ján Počiatek folytatta le. Három nagy projektet írt ki egyszerre, aminek eredményeképpen két közbeszerzésben is ugyanazok a cégek, közel azonos nagyságú ajánlattal rukkoltak elő.

 

A Strabaghoz közeli ajánlattevők még az állami költségbecslést is több mint 40 millióval túllőtték. Az NDS vezetője, Juraj Valent nemrég azzal vette védelmébe a csacai autópályát, hogy az álam becslése nyilvánvalóan hibás volt.

 

rjshntsmrszpfng7_kug0a-1280-minister-dopravy-v-stavby-a-region-lneho-rozvoja-sr-rp-d-rsek-prich-dza-na-bicykli-v-r-mci-eur-pskeho-t-d-a-mobility-na-27-sch-dzu-vl-dy-sr_cas_sk
Héj, várjatok meg! Forrás: Cas.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!