A Smer nem változik, legalábbis nem annyira, mint ahogy azt sokan remélték. A legfrissebb értesülések szerint két alelnök távozik posztjáról, de a lépést a szakértők is csak kozmetikai döntésnek tartják.

 

Robert Fico kormányfő még októberben nyilatkozta azt, hogy változások elé néz a Smer. Kijelentéseit egy olyan időszakban tette, mikor a párton belül megerősödtek az elégedetlenkedő hangok, akik megújulást sürgettek, mikor a kiszivárgott, botrányos pártprogram-tervezet miatt decemberre kellett halasztani a Smer programalkotó kongresszusát, és mikor a Smer berkeiből került elő valaki, aki beszélt a párton belüli korrupcióról.

 

„Igen, úgy gondolom, ami a párt elnökségét és a párt alelnöki tisztségeit illeti, bizonyos változások lesznek”

 

Mondta Fico. A Smer a választások óta nem talált magára, a közvélemény-kutatások legfeljebb stagnálást mutatnak népszerűségében, ha épp nem lassú ereszkedést.

 hirdetes_810x300  

 

e7ab5756ce81171d0c29d51f21c3b506_hn
Botrányokban elmerülve sem váltanak. Forrás: HNonline.sk

 

CT-botránytól CT-botrányig

 

A HNonline.sk úgy tudja, hogy a Smer éléről két régi motorosnak számító alalenök, Dušan Čaplovič egykori oktatásügyi miniszter és Pavol Paška egykori házelnök távozik. Az előbbi 2014 júliusában mondott le  és „a beszédek és nem a megoldások“ minisztereként is emlegették, az utóbbit pedig a pőstyéni kórház túlárazott CT-berendézései miatt kirobbant botrányban találták érintettnek – bár ítélet sosem született az ügyben.

 

Helyükre sem olyan személyek kerülnek, akik különösebb változásokat hoznának a Smeren belül, sőt egyikük már most érintett egy, Paškáéhoz hasonló CT-botrányban.

 

A hírek szerint tehát az egyik új alelnök Juraj Blanár, Zsolna megye ispánja lesz, akit Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő nemrég azzal vádolt meg, hogy a Zsolna Megyei Önkormányzat egy olyan CT-berendezést vásárolt meg, amely 824 ezer euróval került többe, mint kellett volna (erről bővebben itt olvashat).

 

A másik alelnöki pozíciót várhatóan Peter Žiga korábbi környezetvédelmi, jelenlegi gazdasági miniszter tölti majd be.

 

vedenie-smeru-kazimir-paska-fico-kalinak-caplovic-madaric-nestandard2
A Smer vezetése két évvel és sok-sok millióval ezelőtt, Fico elnökválasztási kampányakor, balról jobbra haladva: Peter Kažimír (pénzügyminiszter), Pavol Paška (egykori házelnök), Robert Fico (kormányfő), Robert Kaliňák (belügyminiszter), Dušan Čaplovič (egykori oktatásügyi miniszter), és Marek Maďarič (kulturális miniszter). Forrás: Pravda.sk

 

Ez nem változás, csak kozmetika

 

Robet Fico kormányfő-pártelnök a Pravda napilapnak azt nyilatkozta, hogy a Smer egy erős, stabil párt, amelynek nincs szüksége belső forradalomra. Ezt épp a személyi változásokkal kapcsolatban mondta el.

 

„Hat alelnökünk van és lesznek változások. Úgy gondolom, végeredményben a megyei pártvezetésben történnek változások. De semmilyen forradalom. A Smer egy stabil párt, és ilyen belső forradalomra nincs szüksége”

 

mondta a miniszterelnök.

 

Tomáš Koziak politológus szerint sincs esély sok változásra a párt irányát illetően, az alelnökök cseréje is inkább csak kozmetikai változtatás. A lényegi kérdés az, milyen sorsot szánnak a Smerben Robert Kaliňáknak.

 

Mint kiderült, a Bašternák-ügyben igencsak érintett belügyminiszter továbbra is élvezi Robert Fico feltétlen bizalmát, és nem távolítják sem a pártból, sem közhivatali pozíciójából (erről friss információt itt olvashat)

 

d517144a5203893496261b5becd92541_hn
Az elválaszthatatlanok: Robert Kaliňák és Robert Fico. Forrás: Hnonline.sk

 

A csapból is

 

Mindesetre a Smer gőzerővel kampányol. Számos helyen újra kikerültek az párt óriásplakátjai, amelyek Robert Fico arcmásával hirdetik az üzenetet: „Mi tartjuk a szavunkat“.

 

Az internetes oldalak hirdetési felületein is rendre előugrik egy-egy banner, amely ugyanezt az üzenetet hivatott közölni az olvasóval.

 

A nagy marketinkampány miatt többen úgy vélik, hogy a legnagyobb kormánypárt már az előrehozott választásokra készül.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!