A Fidesz-KDNP pártszövetség álláspontja szerint az erdélyi magyar érdekképviselet erősödhet azáltal, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kompromisszumot kötött a december 11-i romániai parlamenti választásokra – jelentette ki a magyar Országgyűlés elnöke kedden Nagyváradon, háromnapos erdélyi körútját lezáró sajtótájékoztatóján.

 

Kövér László meggyőződése szerint ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a romániai parlamenti választásokon azok a magyarok is részt vegyenek, akik esetleg éppen az elmúlt évek rivalizálásai miatt fordultak el a politikai véleménynyilvánítástól.

 

Csökkenteni kell a választástól távol maradó magyarok arányát

 

 hirdetes_810x300  

A Fidesz választmányi elnöke – aki egyúttal az MPP tiszteletbeli elnöke – a sajtótájékoztatót megelőző választási fórumon is üdvözölte a két magyar párt együttműködését, amely szerinte egyrészt akkor lesz sikeres, ha a jelenleginél több magyar képviselőt juttatnak be a bukaresti parlamentbe, de már akkor is, ha csökkenteni tudják a választástól a korábbi években távol maradó magyarok arányát.

 

Kolozsvár, 2016. november 29. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) fogadja Kövér Lászlót, az Országgyûlés elnökét a párt kolozsvári székháza elõtt 2016. november 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kolozsvár, 2016. november 29.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) fogadja Kövér Lászlót, az Országgyûlés elnökét a párt kolozsvári székháza elõtt 2016. november 29-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Kövér László szerint sok a bizonytalanság.

 

„Látjuk hogyan változott meg a román politika a magyar közösség irányában”,

 

ezért is sürgető a politikai összefogás mondta.

 

„Fel kell rázni mindenkit”, hogy menjen el voksolni, s másokat is vigyenek magukkal – utalt a politikus a Fidesz egykori kampányára. Felidézte, hogy az 1990-es évek elején a kisebbségi sorban élő közösség választási aktivitása nagyobb volt, mint a román többségé, mára pedig az ellenkezőjére fordult.

 

Kövér: Felvidék intő jel, ott nemzetárulás történt

 

„Ezt a fényűzést nem engedhetjük meg magunknak!” – figyelmeztetett Kövér László, aki a mostani választási összefogást a változás jeleként értékelte, s reményét fejezte ki, hogy ennek eredményeként a magyar közösség akár 6, vagy még nagyobb százalékban is képviseltetheti magát a következő román parlamentben.

 

kover_martfeszt
Illusztrációs felvétel. Kövér László a 2016-os Martosi Szabadegyetemen. Kép: Körkép.sk

 

Kövér László az erdélyi magyarok számára intő jelnek nevezte a Felvidéket, ahol – szavai szerint – „egyszerű nemzetárulás történt”.

 

Emlékezett rá, hogy amikor Bugár Bélát nem választották meg az MKP elnökévé, és szlovák-magyar pártot hozott létre, a magyarok képviseletét ellátó MKP kiesett a parlamentből. Bugár pártja,

 

„a Híd-Most nem magyar párt, Bugár Béla pedig olyan szlovák politikus, aki jól beszél magyarul”

 

– ecsetelte a házelnök, majd ellenpéldaként a Vajdaságot említette, ahol jelentősen megerősödött a magyar képviselet, és javult a szerb kormánnyal a kapcsolat.

 

Nincs helye a megosztottságnak, széthúzásnak

 

Kövér László végezetül összefogásra szólított fel. „Most nincs helye megosztottságnak, nincs helye széthúzásnak, (…) egy irányba kell tolni a szekeret” – mondta.

 

A Fidesz választmányi elnöke szerint olyan erős magyar érdekképviseletet kell Bukarestbe küldeni, amely képes lehet megállítani a negatív tendenciákat, hogy „bizakodást adjon a helyben maradásra”.

 

MTI

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!