A bíróság felmentette a vád alól Szigeti Lászlót (MKP), korábbi oktatási minisztert.

 

Szigeti elégedett az ítélettel

 

A bíróság megállapította, hogy költségvetési csalás történt, de a pozsonyi járásbíróság bírónőjének indoklása szerint nem bizonyított, hogy a tettet maga a miniszter követte volna el. A döntés egyelőre nem jogerős, az ügyész fellebbezett ellene.

 

 hirdetes_300x300  

„Sem a minisztérium, sem pedig a Nyitrai Kerületi Tanügyi Hivatal nem végzett ellenőrzést, semmi sem történt, senki semmit sem hiányolt, mi pedig egy olyan vádlottat vonnánk felelősségre, akinek az esetében nem bizonyosodott be, hogy bármiről tudott volna. A bíróság számára semmi más nem maradt hátra, csak az, hogy a vádlottat felmentse a vád alól“

 

szögezte le a szenátus elnöke.

 

A bírónő arra is felhívta a figyelmet, hogy a beterjesztett vádirat nem volt teljes, az írásos bizonyítékok közül egyes csatolmányok hiányoztak, ezek állítólag elvesztek.

 

Szigeti László az egész eljárás során hangoztatta ártatlanságát.

 

„Elégedett vagyok az ítélettel“

 

jelentette ki a járásbíróság döntésének kihirdetését követően. Mint Szigeti elmondta, sokáig várt erre az ítéletre, az ügy három évet vett el az életéből. A volt miniszter megjegyezte, a bíróság szerint tehát bűncselekmény történt, ő azonban nem tudja megmondani, hogy most kit kellene felelősségre vonni. „Érdekes dolog, hogy a rendőrségen elveszhetett néhány fontos dokumentum” – fűzte hozzá az állítólag elveszett írásos bizonyítékok kapcsán.

 

Szigetit még 2013-ban vádolták meg csalással

 

A Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségi tagját támogatási (szubvenciós) csalás bűncselekményének elkövetésével vádolták. A szlovák jogrend szerint szubvenciós csalásnak minősül az, ha valaki az elnyert EU-s vagy állami támogatásokat nem a szerződésben lefektetett feltételek szerint használja fel.

 

A volt iskolaügyi minisztert még 2013 őszén vádolták meg csalással. A rendőrség szerint ugyanis 2006-ban jogtalanul segítette 116 ezer eurós támogatással Nemesócsa községét. Mindezt annak ellenére tette, hogy tudatában volt annak, hogy az iskola tornatermének felújításáról szóló kérvény nem tesz eleget a formális elvárásoknak.

 

Végül fény derült arra is, hogy az önkormányzat rossz állapotban levő tornaterme helyett egy magáncég csarnokát újították fel a pénzből. Szigeti azt állítja, minisztériumi munkatársai nem tájékoztatták arról, hogy a község nem jogosult a támogatásra.

 

A miniszter 2006-ban vezette a tárcát öt hónapig, és a rendőrség szerint ebben az időszakban egyezett meg Nemesócsa polgármesterével a támogatás odaítélésében. A polgármester így vádlott volt az ügyben, ám 2015 januárjában meghalt.

 

aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!