Szlovákiában 2017-ben sem vizsgálják  ki a legfelsőbb politikai körök korrupciós ügyeit, ugyanis ilyenek nem léteznek, állítja Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter. 

 

„Ahhoz, hogy üldözni tudjuk a korrupciót a legfelsőbb körökben, az érintetteknek el kellene követniük valamit”

 

– reagált Kaliňál arra a kérdésre, hogy Szlovákiának sikerül-e 2017-ben eltüntetnie a korrupciót a politika legfelsőbb szintjein.

 

Nem ért egyet Kiska bírálatával

 

 hirdetes_400x285  

„Mondjon egy példát az elmúlt évből, amikor a legmagasabb politikai szinteken korrupciót követtek el. Kérem, legalább egyet. Mondjon csak egyet. Nem tud? Nem történt ilyen. Ha önnek nincs ilyen információja, nekem sincs”

 

– reagált.

 

A Smer-SD alelnöke ebben a témában nem érte egyet Andrej Kiska köztársasági elnökkel, aki újévi beszédében azt mondta, hogy Szlovákiában már régóta tart egy fenntarthatatlan állapot, amikor az emberek nagy része jelentős problémának tartja az állam korrupció elleni valódi küzdelmét és a törvény előtti egyenlőség hiányát.

 

 

„Úgy gondolom, hogy a köztársasági elnök úrnak nincsenek pontos információi. Sem ő, sem én, de más politikusok sem nyomozók. Újságcikkeket valóságként beállítani pedig óriási hiba, ugyanis valótlan állításokról van szó, ami több ügy esetén is bebizonyosodott”

 

– magyarázta a miniszter.

 

Kaliňák szerint javult a korrupció elleni harc helyzete

 

A belügyminiszter úgy látja, hogy az elmúlt évben nagy mértékben javult a korrupció elleni harc, ugyanis sok korrupcióellenes és egyéb intézkedést fogadtak el. „Ez azt jelenti, hogy jelentős mértékben javult a helyzet és most nem tudom pontosan, hogy az elnök úr melyik területre gondolt”.

 

Kaliňák reagált Kiska azon fenntartására is, miszerint a gyanús ügyek kivizsgálása túl sokáig tart.

 

„Úgy gondolom, hogy a nyomozás nem egy verseny és egyes esetekben 17 év után zártunk le eseteket. Valamelyik tovább tart, valamelyik kevésbé, mi készen állunk minden egyes eset részletes megvizsgálására, hogy minden releváns információt megkapjanak és el lehessen dönteni, hogy a rendőrség sokat vagy keveset tett az ügy megoldása érdekében.”

 

A negatív hangulatért a média a felelős 

 

A közvélemény negatív hangulatáért a belügyminiszter a médiát tette felelőssé.

 

„Az a helyzet, hogy a média idézi elő ezt a hangulatot amikor olyan  kitalált, deformált vagy hamis ügyekről írnak, amik ellen 2017-ben el kell kezdenünk harcolni.”

 

„De miután sms-ekből tudjuk meg, hogy néhány újság magas beosztású újságírója módosított egyes megszólalásokat, befolyásolta a hírszerzés működését, baráti kapcsolatai voltak egyes ellenzéki politikusokkal, akik ez alapján készítettek anyagokat, akkor ez botrány. Itt kell keresni az okát annak, hogy miért van mindenkinek rossz hangulata.”

 

– zárta mondandóját.

 

aktuality.sk
kép: markiza.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!