Marian Kotleba Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) képviselői – Stanislav Mizik és Milan Mazurek – megsértették a szlovák parlament házszabályát, mivel zakójukon pártlogós jelvénnyel jelentek meg az ülésteremben. Az új házszabály tiltja ugyanis a politikai pártok és mozgalmak bármilyen propagálását az ülésteremben.

 

Mit mond az új házszabály?

 

az ülésterembe tilos behozni politikai pártokat és mozgalmakat népszerűsítő, propagáló anyagot

 

az elnöklő rendreutasítja azt a képviselőt, aki megnyilvánulásával vagy tettével az ülésteremben átlépte az illendőség határát, illetve aki tettével zavarja a tárgyalás menetét

 

amennyiben a rendreutasítás nem jár eredménnyel, az elnöklő kiküldi a képviselőt az ülés aznapi befejezéséig az ülésteremből

 

az ülésterem elhagyása a 2. és 3. pont alapján igazolatlan hiányzásnak minősül a tárgyalónapon

 

Lucia Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöknője ülésvezetőként felszólította a két remitenskedő képviselőt jelvényeik eltávolítására, akik társaikkal együtt hangos nevetéssel válaszoltak a figyelmeztetésre. A megismételt rendreutasítást követően az ülésvezető kiküldte Mazurekot és Mizíket a teremből, de a ĽSNS képviselői nem reagáltak erre a felszólításra sem, és nem hagyták el az üléstermet.

 hirdetes_810x300  

 

Nevetségessé tették az új házszabályt

 

Az ülésvezető utasítására nem reagáló ĽSNS képviselők ezzel nevetségessé tették az új házszabályt, mert az további intézkedést nem tesz lehetővé (pld. teremőrök bevetését), csupán az igazolatlan részvételként könyvelhetik el az esetet, ami fizetéslevonást eredményezhet. Ez azért valószínűleg nem jelent olyan nagy veszteséget számukra…

 

Mizik (J) és Mazurek. Kép: tvnoviny.sk

 

Ennél sokkal többet jelentett a figyelemfelkeltés és médiaszereplés! Tény, hogy a két jelvény háborítatlan viselete a régi házszabály szerint nem okozott volna ekkora felhajtást körülöttük! Tény, hogy a média nem szívesen foglalkozik a párttal, de az ilyen rendbontásos cselekedetek vonzzák az újságírókat. Elképzelhető, hogy a jövőben rendszeresen fogják a figyelemfelkeltésnek ezt a módját választani Kotlebáék, az új házszabály erre lehetőséget biztosít. A pártvezetés pedig majd kárpótolja őket az elesett pénzükért. Nem kizárt, hogy lesznek követőik is, mondjuk, az OĽaNO-NOVA soraiból.

 

Jelvények helyett tetkók?        

 

Viszont még az is elképzelhető, hogy a most kiszabható büntetést is megússzák legközelebb! Megtörténhet ugyanis, hogy a következő alkalommal jól látható, feltűnő testfelületre tetovált pártlogókkal jelennek meg a parlamenti ülésteremben a képviselők, mondjuk kézfejen vagy a melegben rövidujjra vetkőzve a karukon, amivel könnyen a kíváncsi kamerák kereszttüzébe kerülhetnek.

 

Ilyen esetben az ülésvezető tehetetlen lesz, Danko pedig megint törheti a fejét, hogy miként regulázhatja meg a tetkós képviselőket egy új házszabállyal. Mert rend a lelke mindennek!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!