Ezekben a napokban döntenek a kormány kisebbségi kultúrák finanszírozására szánt idei 4,5 millió eurós pénzcsomag elosztásáról.

 

Miközben hidas oldalról folynak a nagy krokodilkönnyek a magyarországi támogatáspolitika vitatható döntéseivel kapcsolatban, ugyanez az érdekkör hosszú évek óta kitartóan osztogatja a pénzt sajátjainak.

 

Eltitkolt érdekütközet

 

 hirdetes_400x285  

Kezdődött mindez még a parlamenti választások előtt az Ifjú Szívek ügyével, mely egyébként az egyedüli olyan szlovákiai magyar színházi intézmény, melynek működési költségei államilag biztosított. Alanyi jogon éves szinten mintegy fél millió eurót kap a szlovák állami költségvetésből. Minőségi munkát végeznek, díjakat nyernek, legyen.  Az már kevésbé van rendben, hogy a többi hasonló, és szintén minőségi munkát végző intézmény nincs ilyen szerencsés helyzetben.

 

 

Az pedig már egyáltalán nem járja, hogy a Most-Hidas pártsajtó (Új Szó, Paraméter, Pátria rádió, egykor olvasott Bumm) egymással versengve nehezményezi az MKP-nál és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárnál, hogy az Ifjú Szívek miért nem kiemelt intézmény Magyarországon IS.

 

 

Potápi Árpád János (elöl) és Menyhárt József. Kép: Körkép.sk

 

 

A Libertate ügyében, mely 710 ezer eurónak megfelelő támogatást kapott idén a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, szintén megy az oknyomozás, miközben elfelejtik megemlíteni, hogy a Kormányhivatal pénzosztó bizottságaiban ülő saját embereik ennek a pénzösszegnek hosszú hosszú évek óta a többszöröséről döntenek (hogy mi zajlott és zajlik a nemzetiségi pénzosztás terén Szlovákiában, arról oknyomozó sorozatunkban lehet olvasni itt, itt, itt és itt.).

 

 

A 2017-es. magyar szempontból érdekelt két bizottság és annak összetétele. Az 1.1-es program a kiadói tevékenység, valamint a periodikus és nem periodikus sajtóval kapcsolatos programok. Forrás: narodnostnemensiny.gov.sk

 

Vasik János, a Pátria rádió hidas érzelmű tudósítója

 

Ilyen pénzosztó például Vasik János, a Pátria rádió Most-Hidas érzelmű tudósítója, aki az írott és elektronikus sajtó támogatásairól döntő bizottság tagja és egyik fő hangadója.

 

Igen, ott, ahol például az Új Szó, a Paraméter, a Bumm, vagy a Körkép.sk pályázatairól is döntenek.

 

Vasik János és felesége, Prékop Mária. Kép: Vasik János fb-oldala

 

Vasik felesége, Prékop Mária a Most-Híd politikusa, mely párthoz Vasik is kötődik. Elég, ha belehallgatunk a Pátria rádióban sugárzott műsoraiba, és nyilvánvalóvá válik hidas elfogultsága. A Pátria rádió Bugár Bélával szembeni politikai elfogultságának kérdése egyébként épp a napokban került a közmédia vezérigazgatójának és szakmai tanácsainak asztalára.

 

Óriási aránytalanságok

 

Mindez még inkább súlyosbító körülmény, ami a pénzosztásban is megnyilvánul. Csakhogy erről az egyértelmű érdekütközetről sehol még csak említést sem tesznek, miközben egyes magyarországi forrásokat és támogatottakat nagyítóval vizsgálnak és egyoldalúan kritizálnak.

 

Igen, portálunk idén is pályázik, igen, idén is ki vagyunk téve a Vasik Jánosok bosszúállásának.

 

Illusztrációként íme, néhány adat áldásos tevékenységéről, ami az egyes hírportálok számára az elmúlt négy évben megítélt támogatásokat illeti:

 

A szlovákiai magyar hírportálok számára az elmúlt években megítélt támogatások összege a kisebbségi kultúrára szánt pénzcsomagból. Forrás: narodnostnemensiny.gov.sk

 

A Körkép.sk olvasottsága, amint arról beszámoltunk, immár havi 80 ezer egyedi olvasó körüli, ami összevethető az anyagilag vastagon kitömött Paraméterrel vagy Új Szóval. A megítélt támogatások összege az elmúlt években mégis óriási aránytalanságot mutat a hidas pártsajtó javára.

 

Más szemében a szálkát…

 

Hogy idén milyen szembetűnő döntések születnek, hamarosan kiderül.

 

Miközben tehát olvasgatjuk a durva összeférhetetlenségben levő, magyar zsebekben kotorászó most-hidas érzelmű sajtómunkásokat, jó ha tudjuk, ők maguk mire képesek.

 

Amikor Vasik János észre sem veszi, hogy tükörbe néz. Kép: Facebook

 

Idén konkrétan a 4,5 millió eurós pénzcsomag magyar kultúrára szánt 2,268 millió euró elosztásánál.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Vasik János. Kép: szekelyhon.ro

 

További ajánlott írások:

 

Ők döntenek az idei támogatásokról

 

Soha ennyien nem olvasták még a Körképet, mint tavaly – 2016 számokban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.