Az alakulóban lévő Progresszív Szlovákia (Haladó Szlovákia) politikai párt kedden este Pozsonyban tartotta 12. találkozóját a potenciális támogatókkal és szimpatizánsokkal. A 12 állomást felölelő turné célja elég homályos, míg a résztvevők politikai vitát vártak, a párt alapítói helyette úgy nyilatkoztak, hogy ők inkább hallgatni jöttek.

 

A Denník N napilap szerint a magát liberálisnak ígérő párt most még „fél” belevetni magát a politikába, ezért inkább nyárra halasztják a hivatalos megalakulás bejelentését – az uborkaszezon kezdetére.

 

„A legfontosabb, hogy a párt hivatalos létrejöttének időpontja kulcsfontosságú a népszerűsége szempontjából, és ha rosszul jön ki, csak nehezen fut fel. A Progresszív Szlovákia még nincs felkészülve arra, hogy egy olyan pártként szerepeljen, ami szeretné átvenni a hatalmat”

 

Írja a szlovák napilap.

 hirdetes_400x285  

 

A képen a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) fő alapítója, Ivan Štefunko. Fotó: Sme.sk

 

Mire is volt jó a 12 várost érintő turné

 

Az alapítók célja részben az is lehetett, hogy megmutassák, hogy nem csak a fővárosra akarják alapozni a párt preferenciáit. A párt hivatalos megalapításának késleltetése azonban nem feltétlenül előnyös húzás:  a kormánypártok (főleg az SNS) nagy erőket mozgatnak meg, hogy egyre jobban szigorítsák a pártalapítás (vagyis az új konkurencia megjelenésének) feltételeit.

 

A turné során a klubhelyiségek megteltek, de a kultúrházak nagytermeit aligha töltötték volna meg az emberek. Ráadásul egyelőre nem rendelkeznek programmal, az embereket pedig főleg ez érdekelte volna.

 

A jövőbeni párt a liberális választók körében keletkező űrt szeretné betölteni. Bár az SaS magát jelenleg liberálisként definiálja, Richard Sulík retorikája és a párt fő témái inkább a konzervatív irányba mozdultak el, Igor Matovič és az OĽANO-NOVA pedig egyértelműen kijelentette, hogy szintén a konzervatív választókat kívánja megszólítani.

 

Politika pártok száma és státusza 2016-ban, Szlovákiában. Adatok: minv.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

SaS: Jobbra át

 

A Denník N február 21-én közölt egy nagyinterjút Richard Sulíkkal, aki ott nyíltan bevallotta, hogy liberális nacionalista nézeteket vall.

 

Egyetértene azzal véleménnyel, hogy ön szlovák nacionalista?

 

Igen. Az én munkám és küldetésem, hogy harcoljak a szlovákok szabadságáért. Végül is az ő adójukból vagyok fizetve. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem ismerem el más nemzetek szabadságát”

 

Sulík egy korábbi interjúban arról is beszélt, hogy amikor szlovákokat említ, akkor Szlovákia polgárait érti alatta, a nemzeti kisebbségeket is beleértve.

 

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: sme.sk

Kapcsolódó cikkek:

 

Új párt alakulhat Szlovákiában

 

Igor Matovič a Körképnek: Az MKP jobb lenne a parlamentben, mint a bizniszelő Most-Híd

 

 

Richard Sulík a Körképnek: Nagy szükség van az MKP-ra, hogy alternatívát kínálhassunk az országnak

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!