Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) több mint 200 millió eurós vesztesége miatt Tomáš Drucker (Smer jelöltje) egészségügyi miniszter megszorító intézkedéseket vezetne be. A javaslat szerint az Általános Egészségbiztosító csökkentené bizonyos orvosságok átfizetését, eltörölnék a DPH-t az egészségbiztosítói kasszából átfizetett gyógyszerekre, és kurtítanák bizonyos egészségügyi szolgáltatások árához való hozzájárulást is a betegek rovására. Mivel a miniszter az államkasszából is szeretne 150 milliót, az adófizetők lényegében duplán fizetik meg a VšZP gyenge teljesítményét. 

 

„A külső intézkedések javaslatok, amelyeket az Általános Egészségbiztosító szakmai vita elindítása céljából vet fel (…).”

 

Mondta Petra Balážová, az állami biztosító szóvivője.

 

A VšZP a takarékossági intézkedések között említi, hogy törölné a támogatott egészségügyi eszközök listájáról például az ágyakat vagy a pelenkákat, vagy más higiéniai eszközöket. Ha az intézkedés életbe lépne, egyetlen egészségügyi biztosítónak sem lenne kötelező ezeket a tételeket átfizetni adott esetben.

 hirdetes_300x300  

 

A VšZP szerint ezek a segédeszközök inkább szociális jellegűek, és nem egészségügyiek. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt az egészségügyi miniszter és a kormányfő közös sajtótájékoztatón arról szabadkozott, hogy

 

„A gazdaságossági terv egyetlen intézkedése sem arra irányul, hogy a betegeken spóroljunk”

 

A minisztérium, amit senki sem akart, végül a Smer jelölt valakit a posztra a kormányalakítás során. Drucker valóban próbál megoldásokkal előhozakodni, de ezek vagy a Smer „szociális programjával” ütköznek, vagy rámutatnak az előző kormányok mulasztásaira, és arra, hogy ez mennyibe kerül. Fotó: Pluska.sk

 

Visszavágják a hozzájárulásokat

 

Állítólag megszűnhet vagy jelentősen csökkenhet néhány tápszer és étrendkiegészítő árához való hozzájárulás is. A polimer tápszerek árához való hozzájárulás csökkentésével – amit a betegek 30 százalékban lennének kénytelenek átfizetni – az Egészségügyi Minisztérium több mint 3 millió eurót spórolna.

 

A miniszter javaslatcsomagja tartalmazza a gyógyszerforgalmazók árrésének csökkentését is, Csehországgal összehasonlítva egyes gyógyszereknél 2 százalékkal magasabb árréssel dolgoznak. A nővérek gondozási szolgáltatásának átfizetése is megszűnhet, ezt 2014-től a szociális intézetekkel kötött szerződés alapján térítették.

 

Benőtte a gaz. Fotó: Webnoviny.sk

 

Rekordnagyságú veszteség az adófizetőkre terhelve

 

Az állami Általános Egészségbiztosító a legnagyobb biztosító a szlovákiai piacon, és azért van szükség a takarékossági intézkedések bevezetésére, mert a tavalyi évben 200 milliós veszteséget könyvelt el. A megszorításokkal 115 millióval akarják csökkenteni a hiányt, amely érinti a gyógyszerek átfizetését, az egészségügyi eszközök (pelenkák, stb.) árához való hozzájárulást is.

 

Drucker állami segítségre is számít: 150 millió eurót kér az államkasszából, hogy lefaragja a történelmi nagyságú veszteséget. Ha mindezek nem érnék el a kívánt hatást, akkor kereskedelmi bankokkal indítanak tárgyalásokat a kölcsönfelvételről.

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: topspravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!