Sikerül a parlamenti képviselőknek megtörni az ellentmondásos mečiari amnesztiákat? Az amnesztiák eltörlésének javaslatáról – amellyel a kormány két héttel ezelőtt hozakodott elő – a parlament már ma tárgyalni fog.

 

Ahhoz, hogy a koalíció a javaslatát el tudja fogadtatni, alkotmányos többségre van szüksége, tehát legkevesebb 90 képviselő szavazatára. Azonban a kormánynak a Nemzeti Tanácsban csupán 79 törvényhozója van.

 

Az ellenzéki képviselők múlt héten bejelentették, hogy a kormány javaslatát abban az esetben támogatják, hogy ha több feltételüket is teljesítik. Ezek után nem egyértelmű, hogy miképpen is fog az ellenzék szavazni.

 

  hirdetes_300x300   

OĽaNO-NOVA: Vannak, akik nem hisznek az egészben

 

Az OĽaNO-NOVA 17 képviselőjének hozzáállása a mečiari amnesztiák eltörléséhez még mindig nem végleges. Ján Budaj – aki a parlamentben szintén az amnesztiák eltörlését szorgalmazza – azt állítja, hogy a Smerrel és az SNS-szel már közelebb kerültek a megegyezéshez.

 

Budja szerint a problémás kérdésnek továbbra is az egykori államfő, Michal Kováč kegyelme számít. A koalíció csupán azt a kegyelmet szeretné megszüntetni, amit az egykori államfő a fiának adott. Kováč ezzel ellentétben nemcsak a fiát részesítette kegyelemben, hanem a Technopol-ügy több résztvevőjét is, többek között Marián Kočnert.

 

Fotó: hlavnespravy.sk

 

„Ma [hétfőn – szerk. megj.] beszéltem Danko úrral, és nagyon jó érzésem volt a tárgyalással kapcsolatban. Andrej Danko ebben a pontban is ahhoz az állásponthoz közelít, ami mindkét oldal számára elfogadható lenne. Többet nem szeretnék mondani” – jelentette ki Budaj.

 

A megosztott SaS?

 

A legerősebb ellenzéki párt 20 képviselője Ľubomíra Galko szerint nem fog egységesen szavazni.

 

„A párton belül megvan az óhaj az amnesztiák eltörlésére, ám néhány embernél a fontosabb az elővigyázatosság. Én személy szerint az amnesztiák eltörlése mellett állok még akkor is, ha nem fogják elfogadni a feltételeinket. Mindenkinek azonosulnia kéne azzal, amire szavaz” – állítja Galko.

 

Fotó: SITA

 

Az ĽSNS és a feltételeik

 

Kotlebáék a múlt héten bejelentették, hogy támogatják a kormányjavaslatot. Hétvégén azonban Kotleba a TA3 műsorában kijelentette, hogy ők is azt szeretnék, ha a Kováč-féle összes kegyelmet eltörölnék, máskülönben nem fogják a kormányjavaslatot támogatni.

 

Fotó: TASR

 

Mihez ragaszkodik Kollár?

 

Feltételeket szab a nyolctagú Sme rodina mozgalom is. Boris Kollár azt tartja fontosnak, hogy ne hallgassák el a valódi tetteket, az elkövetőket pedig ítéljék el, és büntessék meg. Továbbá Kollár azt is hangsúlyozza, hogy ne csak az ifjabb Michal Kováčnak adott kegyelem legyen eltörölve. „Vagy mindent törüljük el, vagy semmi” – tette hozzá.

 

Beblavý független csoportja

 

Hét szavazattal a Miroslav Beblavý körüli független képviselők is rendelkeznek. Az ő legfontosabb feltételük az volt, hogy az Alkotmánybíróság részrehajló bíróit kizárják a döntésből.

 

Szeretnénk a mečiari amnesztiák eltörlése mellett szavazni, de nem szeretnénk olyasmit csinálni, ami egy hónap múlva ettől is nagyobb frusztrációt vált ki”- vélekedik.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!