Az OĽaNO-NOVA vezetője, Igor Matovič nem adja vissza képviselői mandátumát és feljelenti a Mandátumvizsgáló Bizottság elnökét, Richard Rašit (Smer-SD) hamis vádaskodás miatt – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Raši szavaira reagálva, aki szerint Matovič adócsaló, és nincs joga a parlamentben ülnie.

 

 A Smeres képviselő Matovič cégére hivatkozva mondta ezt, ugyanis egy eljárásból kiderült, hogy törvényt sértett, de a tényeket elhallgatták:  „A bűntény megtörtént. Igor Matovič tényleg adócsalásokat követett el, meglopta az államot és vállalkozói múltja egyértelműen utoléri. A médiában megjelent információk ezt nyomatékosítják.”

 

Matovičra állítottak egy nyomozót? 

 

 hirdetes_400x285  

Raši szerint a képviselő törvényellenes cselekedetei a 2002 és 2004 közötti időszakot érintik. Matovič ma figyelmeztetett, hogy az ügyben illetékes nyomozót, Štefan Menčíket nemrég a Nemzeti Korrupcióellenes Egység nyugati kirendeltségének vezetőjévé léptették elő. A képviselő szerint Menčík karrierje nagyon érdekes, ugyanis korábban Radoslav Procházka elnöki kampányának finanszírozásával kellett volna foglalkoznia, de Matovič szerint a szőnyeg alá söpörte az ügyet.

 

Matovič elmondása szerint Menčík már két éve csak olyan ügyeken dolgozik, amelyek őt érintik. „Egy Menčík által készített gúnyirat miatt kellene visszaadnom a mandátumomat?” – válaszolt az ellenzéki politikus a Smer-SD képviselőinek felhívására, akik felszólították, hogy önként távozzon a parlamentből, mert adócsaló.

 

A nyomdai géppel (amelynek vásárlásakor a Smeres képviselők szerint nem fizetett ÁFA-t) kapcsolatban megjegyezte, hogy annak eladásánál kifizette az adót és ez vizsgálati iratokban is szerepel. „Soha nem gyanúsított meg az adóhivatal, hogy a behozatalnál nem fizettem ÁFA-t, olyankor ugyanis nem kell. Vámot sem kellett fizetnem, ugyanis közös vámunióban vagyunk Németországgal. Ezek csak Richard Raši siralmas és kínos találgatásai, hogy adócsalást követtem el.” – mondta Matovič, jelezve hogy üzleti tevékenysége során 500 millió koronát fizetett be az államnak adó formájában, amely a legtöbb volt a Nagyszombat megyében.

 

Ha együttműködünk, akkor békén hagysz? 

 

Az ellenzéki képviselő elutasította azokat a vádakat is, amelyek szerint egy autóra 63 ezer eurós kiadást számolt el, ugyanakkor az nem volt összhangban a megtett kilométerek számával – állítása szerint ugyanis az kölcsönzött volt. Felmerül szerinte a kérdés, hogy ha Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő már 2010-ben birtokába jutott ezeknek az információknak, akkor miért nem a 2012-es kormányváltáskor vették elő az ügyét.

 

„Nem pont azért, mert együtt dolgoztunk akkor a romaügyi reformon? Ha együttműködünk akkor békén hagysz, de ha azt mondom, hogy tolvaj vagy, akkor rám küldöd a rendőröket? Ez lenne a belügyminiszter?

 

Raši ma bejelentette, hogy a NAKA-val együttműködve szeretne megszerezni minden adatot annak érdekében, hogy a bizottság foglalkozzon az üggyel. A megjelent vádak szerint az OĽaNO-NOVA elnöke adóalapja csökkentésére használta fel édesanyját. Több mint 60 ezer eurót számolt el személygépkocsi üzleti célú használata címén, miközben azt állította, az autót az anyja használta. Matovičnak nem csak emiatt kell aggódnia, egy korábbi szabálysértés és bizottsági döntés miatt mandátumának sorsa a képviselők kezébe került:

 

Matovičot kirakhatják a parlamentből. A házbizottság mandátuma elvételéről szavazott

Teraz.sk 
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!