Szerdán találkozik az MKP és a Most-Híd vezetése, hogy áttekintse a megyei választások előtti lehetséges együttműködés kereteit. És bár a jelek szerint a „spoluprácából“ nem lesz semmi, a Körkép.sk megkísérelte modellezni az esetleges összefogás előnyeit és hátrányait.

 

Kiindulási helyzet

 

Egy talán soha nem látott lehetőségekkel rendelkező kormánypárt (Most-Híd) és a magyar kormányzat által kiemelten támogatott, parlamenten kívüli, de erős regionális jelenléttel rendelkező párt (MKP) megyei választások előtti helyezkedését láthatjuk. A felmerülő forgatókönyvek egyike az esetleges együttműködés, mely a legoptimistábbak szerint az önkormányzati, európai parlamenti, és parlamenti választások előtt is folytatódhatna.

 

 hirdetes_810x300  

Kérdés, mennyire reális mindez.

 

[stw]

 

Most-Híd a sakktáblán

 

Bugárék a Smer – SNS koalícióban olyan erőforrások fölött rendelkeznek, amelyhez fogható talán csak az első Dzurinda kormány alatt állt rendelkezésükre (és lett elkótyavetyélve). Mindennek azonban óriási ára volt: választóikat becsapták, potenciális koalíciós partnereiket elárulták. Visszaút már nem nagyon van, legfeljebb előre. Persze ezt ők is jól tudják, ezért igyekeznek eredményeket felmutatni. Becsületükre legyen mondva, hogy néhány emblematikus kérdés megoldásában tényleg tapasztalahtó némi előrelépés.

 

A gond csak az, hogy munkahelyek nélküli déli szárnyvonalakkal, vasúti kétnyelvűsítéssel, anyagi források nélküli kisiskolamentéssel, bírósági nyelvhasználattal nem lakik jól az éhes szlovákiai magyar száj. Jövőképre lenne inkább szükség a szülőföldön.

 

MKP a sakktáblán

 

Itt jön képbe az MKP, mely saját, megyei súlyából adódó erőforrásai mellett a magyar kormányzattal együttműködve komoly fejlesztésekbe kezdett egyházi, oktatásügyi és gazdaságfejlesztési vonalon.

 

A szlovákiai magyar választópolgár akár még díjazhatná is a két oldalról érkező lehetőségeket.

 

A kérdés az, nem lehetne-e mindezt összehangolni

 

A gond ott van, hogy a két párt politikai beágyazottsága olyan, hogy nagy veszteségek nélkül mindez lehetetlen.

 

Egy választások előtti együttműködés az „áruló“ Bugárral ugyanis teljesen megpecsételné az MKP sorsát. Egy ilyen lépés egyrészt legitimizálná a Fico-kormányt és a bugári kollaborációt, hiteltelenítené Menyhártékat Sulíkék és Matovičék szemében, Budapesten pedig nevetség tárgyává válna, miközben semmilyen érdemi hozadékkal nem bírna közösségünk számára.

 

A jelenlegi erőviszonyokat nézve a szlovákiai magyarok körében óvatos becslés szerint 55:45 lehet az arány az MKP javára. A Fidesz-KDNP-MKP együttműködéssel és kemény, következetes munkával mindez akár tovább is javítható a magyar párt számára.

 

A gumicsont Bugárék túlélését szolgálja

 

Egyetlen konkrét példa: Orbánék nemzetmentő támogatási összegeinek csak az áfája, melyet a szlovákiai magyar szervezetek a szlovák államkasszába befizetnek, magasabb, mint a Most-Híd által felügyelt Kisebbségi Kulturális Alap idei teljes költségvetése.

 

Bugárék ráadásul a Fico kormányzat sorozatos korrupciós ügyei miatt eleve csapdahelyzetben vannak. Kormányra lépésükkel a mérvadó szlovák sajtó szimpátiáját is elvesztették, növekedési potenciállal nem nagyon rendelkeznek. Főleg, ha a Beblavý – Mihál – Progresívne Slovensko csapat is zászlót bont, valódi alternatívát kínálva a Most-Híd még megmaradt szlovákjainak.

 

A megyei választások előtti együttműködés tehát leginkább gumicsont, mely  Bugárék túlélését szolgálja. Miközben az MKP egy ilyen mentőövvel saját politikai Titanicjára váltana jegyet.

 

spolupráca nem kedvez a magyaroknak

 

Az MKP vezetése hiteltelenné válna úgy az ellenzék (lásd Sulík, Matovič MKP-felé mutatott gesztusait), mint a magyar kormányzat szemében (lásd Kövér László és Orbán Viktor nyilatkozatait Bugárról és a vegyes pártról.)

 

Igen, egy esetleges MKP – Most-Híd összefogása vélhetően parlamenti mandátumot eredményezne néhány MKP-s politikusnak. Ugyanakkor a párt elveszítené tagjai, választói, mediális és a még megmaradt szellemi hátországának (szintén becslés) 70 százalékát.

 

A szerdai MKP – Most-Híd találkozó tétje ezért nem is az esetleges együttműködés, hanem az önálló, rátermett, fals hangoktól mentes, egészséges alapokon nyugvó valódi szlovákiai magyar politizálás újraindítása.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Az MKP és a Most-Híd újabb találkozója előtt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!