Az ellenzék a parlament mai ülésén szeretné visszahívni Andrej Danko (SNS) házelnököt pozíciójából a felbontott lakossági levelek körül kialakult botrány miatt. Akad azonban két bökkenő is.

 

Az első: az előbb említett program ugyan szerepel az üléstervben, de minden bizonnyal nem fog megtörténni. Dankot a legerősebb koalíciós kormánypárt, a Smer vette védelmébe. Robert Fico pártelnök ugyanis korábban kijelentette, hogy pártjának képviselői nem fogják támogatni az ülés előbb említett programpontját, vagyis semmi nem fog történni.

 

A második: Danko a múltheti botrány kirobbanása óta hirtelen eltűnt, utoljára múlt héten kedden szólalt meg az ügyben. Hová tűnt a második legfontosabb közjogi méltóság?

 

 hirdetes_300x300  

 

Titkok

 

A háttérben azt suttogják, hogy szabadságra utazott a Maldív-szigetekre. Ezt azonban hivatalosan senki sem erősítette meg. A parlament kommunikációs osztálya nem reagált az Aktuality.sk portál kérdéseire, az SNS szóvivője, Júlia Kollárová pedig elérhetetlen volt telefonon.

 

Még a párttársai sem tudják, hogy hova tűnt: „Én nem tudom, nem ellenőrzöm” mondta az SNS alelnöke, Anton Hrnko. A parlament emberi jogi bizottságának keddi ülésén Dankonak is meg kellett volna jelennie, ugyanis személyesen kellett volna megmagyaráznia a levéltitok-ügyet. A parlament elnöke azonban indok nélkül hiányzott és senkit sem küldött be maga helyett.

 

 

„Itt nem apróságról van szó. Ez egy komoly dolog, ugyanis az emberek magánélethez való jogáról van szó. Ezt már átéltük a kommunizmus alatt. Ezek ŠtB-s praktikák” – kommentálta a helyzetet a bizottság elnöke, Erika Jurinová (OľaNO-NOVA).

 

A levéltitok-ügy

 

 

Két héttel ezelőtt derült ki, hogy a parlament kancellárja utasításba adta a címzett nélküli és „gyanús” levelek kibontását és ellenőrzését,  az intézkedést egy időre kénytelenek visszavonni az illetékesek. Mint kiderült, az ellenzéki képviselők postáját különböző okokra hivatkozva felbontották, elolvasták, nemegyszer pedig elmulasztották kézbesíteni.

 

Az intézkedés része volt például az is, hogy a vulgáris kifejezéseket tartalmazó leveleket nem kézbesítették, vagy azonnal vagy három hónapnyi megőrzés után megsemmisítették volna őket. Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič akkor vette észre mindezt, mikor végül kézhez kapott egy neki címzett, felbontott levelet, lepecsételve a „biztonsági okokból felbontva“ felirattal.

 

A kancellária először azzal védekezett, hogy a belügyminisztérium rendelkezése szerint járnak el, múlt héten azonban megváltoztatták álláspontjukat és felfüggesztették az intézkedést. A levelek ellenőrzése a képviselői grémiumokig szünetel, vagyis a döntés nem végleges.

 

 

Aktuality.sk , Körkép.sk
kép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!