A Besztercebányai kerületben uralkodó kedélyállapotokról készült első közvélemény-kutatásból egyértelműen kiderült, hogy jelenleg a megyeelnök és ĽSNS-vezér, Marian Kotleba a legnépszerűbb.

 

Az első közvélemény-kutatás szerint a besztercebányai megyeelnök-jelöltek közül Marian Kotlebának van a legmagasabb esélye a közelgő megyei választásokon. A felmérést az AKO ügynökség február végén készítette az egyik jelölt, Stanislav Mičev részére.

 

Melyek a felmérésből származó legfontosabb adatok? A részvétel magasabb lehet annál, mint amilyen a 2013-as megyei választások során volt. A döntésképtelenek száma magasabb Kotleba jelenlegi preferenciájához viszonyítva. A megye eddigi működésével az emberek többsége inkább elégedetlen, mintsem elégedett. Dönteni valószínűleg a jelenleg még bizonytalan szavazók fognak, valamint Kotleba ellenfelei, akiknek vagy lesz, vagy nem esélyük arra, hogy megegyezzenek: közülük csak egy jelölt lesz a jelenlegi megyeelnök ellenfele.

 

 hirdetes_810x300  

A bizonytalanok nyernék a választásokat

 

A felmérés eredményei szerint az egyfordulós választásokat Marian Kotleba nyerné (ĽSNS) 21,6 százalékkal. Stanislav Mičev (független) 14, Martin Klus (SaS) 10,1, Ján Lunter (független) 9,3, Igor Kašper 7,9 és Milan Urbáni 7,1 százalékot szereznének. A válaszadóknak a 25 százaléka pedig még nem döntötte el, hogy kire is adná a voksát. A dbizonytalanok száma tehát több, mint a feltételezett győztes által megszerzett eredmény.

 

 

A választási részvétel magasabb lehet

 

Besztercebánya megyében a megyei választásokon való részvétel aránya magasabb lehet a 2013-as választásokkal összehasonlítva, amikor az embereknek alig a 24 százaléka ment el választani. Kotlebának akkor a győzelemhez elegendő volt 71 397 szavazat. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva, az urnákhoz legfeljebb annyi ember járul majd, mint a „határozottan igenek” száma.

 

Az AKO felmérése szerint a választásokon a megkérdezettek 55,5 százaléka biztosan részt venne, míg 24,1 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg részt venne a megyei választásokon. A válaszadók 11,7 százaléka nem menne választani, a 7,4 százalékuk pedig valószínűleg nem menne el választani. A megkérdezetteknek valamivel több, mint egy százaléka nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

 

Fotó: N – Tomáš Benedikovič

 

Besztercebánya megyében a felmérés szerint az embereknek több mint a fele nem elégedett a megye jelenlegi működésével. A válaszadók 20,5 százaléka nagyon nem elégedett, míg a 30,2 százalékuk inkább elégedetlen.

 

A válaszadók 5,3 százaléka nagyon elégedett, ami kevesebb, mint a feltételezett Kotleba-hű elektorátus. A megkérdezettek 32,5 százaléka inkább elégedett, míg a válaszadók 11,5 százaléka nem akarta értékelni a megye működését.

 

A helyzet még változni fog

 

Az ellen-jelöltek preferenciáinak összege háromszor magasabb Kotleba feltételezett győzelménél. A bizonytalanok száma pedig a Kotleba szimpatizánsokétól is magasabb.

 

Martin Klus, Marian Kotleba, Jozef Lunter a Stanislav Mičev. Fotó: Tomáš Benedikovič a TASR

 

A februári eredmények kiértékelésekor figyelembe kell venni azt is, hogy Marian Kotleba megyeelnök és parlamenti képviselő a legismertebb a jelöltek közül. A többiek csupán nemrég jelentették be, hogy megmérettetik magukat a kampány pedig még előttük van. Kivételt képez Martin Klus parlamenti képviselő, és a HZDS egykori képviselője, Milan Urbáni, akik ismertek.

 

Az AKO reprezentatív felmérését a Besztercebányai kerületben végezte el ezer emberrel. Az ügynökség véletlen sorrendben olvasta fel a válaszadóknak a hat jelölt nevét úgy, ahogyan a választások során is szerepleni fognak: a párt nevével, életkorukkal és foglalkozásukkal együtt.

 

Forrás: DenníkN.sk/Körkép.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!