Az Anyám, én nem ilyen lovat akartam dalszövegrészletbe kissé erőltetetve behelyettesített iskolabusz jól példázza, hogy ébernek kell lennie a felvidéki magyarnak, ha nem akar vevő lenni minden politikai bóvlira. A politikai bóvli még enyhe kifejezés a magyar térségben gyerekeket szlovák iskolába szállító iskolabusz esetére, amit látványosan beharangozott politikai sikerként tüntetnek fel, miközben az az igazság, hogy teljesen ellenkező előjellel bír, káros hatása lehet az ott élő magyarokra.

 

Erre mondják azt, hogy politikai öngól vagy baklövés!

 

Amikor a Most-Híd által delegált magyar miniszter két szlovák minisztertársával együtt örül a régió első államilag finanszírozott iskolabuszának, az egyik mosoly hamiskás, az Érseké!  Plavčannak és Robert Kaliňáknak minden oka megvan az örömre: elégedetten könyvelhetik el, hogy az első ilyen iskolabusszal a magyarlakta falvak betelepült szlovákjainak gyerekeit szállítják szlovák iskolába. (Miközben indíthatták volna ellenkező irányba is, a jóval több, ráadásul magyar gyerekek által látogatott magyar iskolába.)

 

  hirdetes_300x300   

Motorizált asszimiláció kétnyelvű iskolabusszal!

 

[stw]

 

És magyar segédlettel, magyar kivitelezésben! Ha nem ebben a formában lett volna tálalva, az ottani magyarok polgári elégedetlenséget hirdetve az utcára vonulnak, hogy tiltakozzanak. Mint ahogy azt tették a kilencvenes években az alternatív oktatás bevezetése ellen. Akkor még Bugárral az élen! Változnak az idők, ma már Bugár egyik minisztere szállíttatja a magyarok lakta régió gyerekeit szlovák iskolába! Így, hogy a vegyespárt és Érseke örül, a környékbeliek talán elbizonytalankodnak: lehet, hogy ez így tényleg jó lesz nekünk?

 

 

A kételkedőkben is csupán az merül fel: biztos jól szavaztam legutóbb, amikor rájuk szavaztam? Nem mernek arra gondolni, hogy ez egy éppolyan átverés, mint maga a vegyespárt léte, amely önigazolásokat, felmentéseket és átveréseket gyártva turbósítja gőzerővel az asszimilációt a Felvidéken!

 

Hol itt a jó szándék?

 

Kész átverés, ahogy a szlovák iskolába tartó iskolabuszon ködösítésként ott díszeleg magyarul az „iskolabusz” felirat. Még azt se mondhatjuk, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Mert hol itt a jó szándék?

 

 

Pedig megmentettük a kisiskolákat! Mit akarnak tőlünk? Mondta nemrégen Bugár ingerülten egy sajtótájékoztatón a Körképnek. Hát, nem igazán érezhető az eredménye, elnök úr! Ahol körzetesítenek, ahol bezárják a kisiskolát, ott erőteljesebben indul meg a fogyásunk, mert nem lesznek helyben tanítók és diákok sem, akik a magyar kulturális eseményeket, megemlékezéseket szervezzék, és a magyar ünnepeken fellépjenek. Hiányozni fog a közösséget megtartó erő!

 

Helyette jönnek a magyarlakta falvak gyerekeit szlovák iskolába szállító buszok: A Bugár-féle meg-mentők!

 

Az első iskolabusz már elindult felénk
asszimilál, amerre jár
Az első iskolabuszra vár
a magyar kisdiák

 

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!