A Magyar Közösség Pártja galántai és dunaszerdahelyi járási konferenciája egyhangúlag támogatta jelölését Nagyszombat megye elnöki posztjára. Az MKP korábbi elnöke a négy évvel ezelőtti választásokon két korábbi minisztert legyőzve jutott be a megyei választások második fordulójába, ahol a magyarság számarányát meghaladó eredményt ért el.

 

Az elmúlt négy évben Nagyszombat megye alelnökeként tevékenykedett.

 

A Körkép.sk Berényi Józsefet kérdezte.

 

 hirdetes_400x285  

Miért vállalta a jelölést?

 

Az MKP elnöke, Menyhárt József kért fel, hogy induljak nagyszombati megyei elnökjelöltként. Ezt követően a dunaszerdahelyi és galántai járások MKP -s helyi szervezetei nagy többségben jelöltek erre a posztra. Jó csapatjátékosként mondom, ez a bizalom kötelez.

 

Hogy látja, milyen esélyekkel indul?

 

[stw]

 

Minden választás más. De négy évvel ezelőtt két volt minisztert megelőzve sikerült bejutnom a második fordulóba. Ott csaknem negyven százalékos támogatottságot szereztem úgy, hogy a megyében a magyarok aránya  23 százalék. A legutóbbi parlamenti választásokon a szlovákiai magyar jelöltek közül a másik legtöbb karikát kaptam. Mindez, nem tagadom, ad némi önbizalmat.

 

Az egyfordulós választás és a Most-Híd ellenjelöltje mennyire írhatja át az eddigi erőviszonyokat?

 

Egy erős magyar jelölt esetén megvan a tényleges esély arra, hogy Nagyszombat megyének magyar elnöke legyen. Két jelölt esetében ez a lehetőség jóval kisebb.

 

 

Milyen eredménnyel lenne elégedett (az MKP-s képviselők számára vonatkozóan is).

 

Ha valaki egy választáson elindul, akkor győzni is szeretne. A képviselők számát tekintve a cél megőrizni legalább az eddigi mandátumokat.

 

Megyei alelnökként mennyire elégedett a most befejeződő választási ciklussal?

 

Természetesen a választóknak pontos kimutatás készül a négy év eredményeiről. Úgy érzem, nem kell szégyenkeznem. Az elégedettséget a választóknak kell kimondaniuk, annak örülök, hogy néhány helyen többször elhangzott már felelős személyektől, hogy az egyik legsikeresebb négy év van mögöttünk.

 

Mi az a három legfontosabb, konkrét megyei dolog, amit ebben  a választási ciklusban eredményként fel tud mutatni?

 

A megyékhez tartozó intézmények folyamatos modernizációját és rekonstrukcióját. Az útfelújításokat, a bicikliutak építésének elkezdését és a kispályázatokra szánt megyei támogatás megduplázását.

 

 

Melyek a megye magyarlakta térségének legégetőbb, megoldatlan problémái?

 

Nagyszombat megye területén jelentős ipari termelés és mezőgazdasági aktivitások vannak. A drasztikusan megnövekedett kamion és gépkocsi forgalom miatt az úthálózat karbantartása és bővítése óriási és költséges kihívás. Továbbá az életszínvonal emelése, amibe beletartozik a helyi munkalehetőségek bővítése is, de megemlíteném a turizmus fejlesztését is. Ezen a területen még óriási lehetőségekkel rendelkezik mind a Csallóköz, mind a Mátyusföld.

 

Király Zsolt

 

További ajánlott írások:

 

Magyar a magyar ellen – Akik összecsapnak Nagyszombat megyéért

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!