Bugár Béla a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap internetes kiadásának HNtelevízia nevű műsorában nyilatkozott. Szóba került a vegyespárt egyre gyengülő népszerűsége, a Most-Híd elnöke újra az MKP-t hibáztatta, amiért nem született együttműködés a megyei választásokon. Szerinte nem az ő személye akadályozza a két párt összefogását, és úgy véli, az ellenzék dzsihádot folytat ellene. 

 

A Peter Tkačenko műsorvezető a Most-Híd parlamenti küszöböt egyre inkább súroló pártpreferenciájával kapcsolatos kérdésére Bugár válaszából kiderült, pártja megválogatja, mely közvélemény-kutató ügynökségek felméréseit tekinti relevánsnak (a legutóbbi felmérés 5,2 százalékot adott a vegyespártnak). Elmondta, a Most-Híd ellen „dzsihád folyik”.

 

„Mi a Focus és az AKO ügynökségek preferenciáit figyeljük. Én tudom miért, és ne akarja, hogy elmondjam miért, mert nem fogom. (…) A Polis ügynökség az utóbbi időben elég érdekes számokat mutat ki. (…) Ha figyelembe vesszük, hogy [a pártpreferenciánk] a Focus és az AKO esetében stabilak, nem értjük, miért van visszaesés egyetlen ügynökségnél. Meglátjuk, nemsokára jön a Focus is egy felméréssel. Semmit sem zárok ki, hiszen dzsihád folyik ellenünk”

 

Bugár elmondta, nem a pártpreferenciák miatt „ment bele” a jelenlegi koalícióba, hanem hogy teljesítse a párt programját. Ezután elmondta, hogy az egyik ellenzéki vezető a választások után megfenyegette őt:

 hirdetes_810x300  

 

„Két héttel a választások után azt mondta nekem az ellenzék egyik vezetője, ’Pokollá tesszük az életét’. Most Richard Sulík szavait idéztem szóról szóra.”

 

A választásokat követő napokban úgy tűnt, komolyan tárgyalnak a jobbközép pártok. Végül nem született egyezség. Bár először az SNS zárkózott el egy jobboldali koalícióból, Bugár pártja követte. Fotó: Youtube.com/Aktuality.sk

 

Fogy a magyar, de lesz-e összefogás?

 

Szóba került a felvidéki magyarok fogyása is. A műsorvezető ezzel kapcsolatban megkérdezte Bugárt, hogy fontos-e neki, hogy a magyaroknak legyen képviselete a parlamentben, és tekintettel arra, hogy a Most-Híd preferenciái esnek, nem lenne-e szükségszerű összefogni az MKP-val.

 

„Mi elmondtuk az MKP-s kollégáknak, hogy ha nekünk szükségünk van a két párt közti feszültség megszüntetésére – azt most hagyjuk, hogy ki miatt van ez így–, mi komolyan gondoljuk az együttműködést. (…) Csakhogy elutasítottak bennünket. Úgy tűnt, hogy [lesz együttműködés] egy vagy két megyében, most úgy néz ki, hogy sehol sem lesz”

 

Arra a felvetésre, hogy maga Bugár személye akadályozza a Most-Híd és az MKP összefogását, a pártelnök úgy reagált, szerinte a személyi változások sem oldanák meg az együttműködés kérdését.

 

„Addig, amíg a személyem támogatása is olyan lesz a választók részéről, mint most, azt hiszem, ez nem járható út [az összefogás felé]”

 

Magyarpárt-vegyespárt találkozó utáni sajtótájékoztató. Megegyeztek, hogy nincs megegyezés. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Attól, hogy a lapok azt írják, nem biztos hogy úgy van

 

A közmédia igazgatói posztját illetően a Most-Híd egyelőre még nem állt egyetlen jelölt mellé sem, Bugár elmondta, csak egy jelölttel szemben vannak pártjának kifogásai, aki pedig a Szlovák Távirati Iroda jelenlegi vezetője, Jaroslav Rezník, aki az SNS támogatását élvezi. Elmondta, pártja a Most-Híd valószínűleg azt a jelöltet fogja végül támogatni, aki „ismeri az RTVS problémáit, kisebbségi szempontból is,  és akinek van jövőbe tekintő víziója és nem csak a jelenlegi helyzetet nézi”.

 

Bugár kifejtette, hogy amennyiben mégis Rezník kapja a legtöbb szavazatot, ez nem jelenti konfliktus lehetőségét a kormánykoalícióban, mint mondta, a Most-Híd azért lépett a kormányba, hogy teljesítse programját.

 

Szóba került a Közbeszerzési Hivatal elnökjelöltjeinek a témája is, a műsorvezető megjegyezte, Juraj Méry, akit a Most-Híd jelöltjeként tartanak számon, nem szerepelt túl jól a nyilvános meghallgatáson. Bugár válaszában tagadta, hogy Mérynek köze lenne a pártjához (legalábbis olyan formában, ahogy az a sajtóban megjelent).

 

„Többször elmondtam már, hogy attól, hogy egy újságíró azt írja, hogy ilyen vagy olyan párt jelöltje lehet, nem jelenti azt, hogy tényleg az. Épp azok miatt a különböző támadások miatt, amelyek azt állítják, hogy [Méry] kapcsolatban áll Czucz  [István] úrral is és még nem tudom kivel, Lucia Žitňanskával úgy döntöttünk, hogy elhívjuk pártunk székhelyére (…) és ott, mondhatjuk úgy, kivallattuk”

 

Bugár elmondta, hogy azért csak Méryvel találkoztak (más jelöltekkel nem vették fel a kapcsolatot) az ÚVO ügyében, mert csak „teljesen új” embert támogatnak a jelöltségben, az ÚVO berkeiből senkit.

 


HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!