A Most-Híd vegyespárt tapintható lejtmenete a preferenciákban, a pártot és elnökét szlovák oldalról is egyre erőteljesebben bíráló hangok, az állami tisztségbe történt pártjelölés kudarca, a párt közeli összeomlását vészjósolják. Berezonált a Híd!

 

Soha nem állt erős pilléreken, mert megalkuvás, hatalomvágy, pártelnöki egoizmus és oligarchiák hívták életre, nem a valós nemzetiségi létünk. Nem természetes módon illeszkedett a felvidéki magyarság sorsvonulatába, sőt kárára volt, mert önigazolást nyújtott azoknak a magyar gyökerűeknek, akik a nemzetiség feladás útjára léptek. Ezzel egyéb hatások mellett a mai napig erősíti az asszimilációnkat. De spongya rá, ha követi számos elődjét a nagy szlovák pártsüllyesztőbe!

 

Mert mi okozta a Híd – reccsenését az elmúlt napokban? Rangsorolás és időrend nélkül foglaljuk össze az eseményeket:

 

 hirdetes_300x300  

Mindenkitől kikosarazódott a vegyespárt a megyei választások előtt! A demokratikus ellenzéki politikai erők látni se akarják!. A kormánykoalíciós partnereivel se boldogulna a megyei választásokon Dél-Szlovákiában, de ők se nagyon vele. Vészhelyzetben lett nagy hirtelen a magyar összefogás véres kardját lobogtató elszánt egységfrontos, de kosarat kapott az MKP-tól is.

 

Kalkulált: a szlovák szavazatok elvesztését magyar szavazatokkal szerette volna pótolni.  Eltáncolt, majd most visszatáncolni szeretett volna! Nem lett volna rá szüksége, ha hűséges marad a Smer – ellenes demokratikus polgári pártokhoz. De nem volt, őket is elárulta! A Most-Híd nem olyan párt, amelyik visszatornázhatja magát a süllyesztőből, mint ahogy azt tette a SNS vagy teheti az MKP vagy a KDH a jövőben. Mert ezeknek a pártalakulatoknak van történelmi gyökerük és jövőképük, a vegyes tákolmánynak létjogosulatlansága és beteges hatalomvágya miatt már csak jelene. Sajnos elég hosszantartó és egyre károsabb! De egyre nyilvánvalóbb, hogy inkább olyan sorsa hivatott, mint a Sieť, az ANO vagy a régebbi, szintén tiszavirágéltű Schuster párt.

 

A közvélemény kutatók régen nem látott mélységbe, a parlamenti küszöb közelébe jósolják a Most-Hidat, ami a megengedett tévedhetőséget bekalkulálva lehet akár küszöb alatt is Nyomába liheg az izmosodó MKP, amely a megyei választásokon eddig mindig lekörözte őket. Egy Most-Híddal szembeni fölényes megyei választási siker eleve más pozícióba helyezi az MKP-t a következő parlamenti választások előtt, ahol persze nem szabad teljesen kizárni az összefogást, amennyiben nem roskad addig teljesen össze a hídtákolmány.

 

Bugár Béla sokszínű, de most kipukkadó buborékját felismerők bizonyára bólogatva olvassák Dag Daniš írásait, amelyben a vegyespárt elnöke elvtelen politizálásának és politikai haszonlesésének állít tükörképet a szlovák oldalról.

 

Aztán ott van Bugár szerencsétlen jelölése ÚVO (Közbeszerzési Hivatal) vezető székébe. A jelöltje, Juraj Méry nemhogy Ficonak és a koalíciós partnereknek, hanem még Lucia Žitňanskának, a saját alelnökének sem nyerte le a tetszését, mert szintén ellene szavazott. Ez viszont más a párton belüli komoly viszálykodás jele! A jelölt személye viszont simán beillik Bugár hajlékonyságába és kiszolgáltatottságába az oligarchiák irányába.

 

Mi jöhet még? Most hallhatóan, láthatóan megremegett, berezonált a Híd! Ezt követően hídszakadás, összeomlás, hídfő- hullás?

 

Száraz Dénes 

 

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!