Egy év az elnöki székben – szombaton a Pátria Rádióban Miklósi Péter vendége Menyhárt József, az MKP elnöke volt

 

A párt elmúlt időszakbeli tevékenysége, magyar-magyar párbeszéd, ellenzéki együttműködés, kormányzati botrányok, megyei választások, jövőkép. Ezek voltak a szűk egy órás műsor főbb témakörei.

 

Az MKP stabil erő

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt egy év tapasztalatait értékelve az MKP elnöke elmondta,  hogy a magyar párt támogatottsága az elmúlt időszakban stabilizálódott, több mérésben, például a Polisnál 5 százalék fölé is nőtt, a Focusnál pedig 4 – 4,3 százalék között mozog.

 

Menyhárt szerint annak, hogy nincsenek kormányban, egy nagy előnye is van: nem kell a kormányközeli oligarchák és koalíciós partnerek ügyeit simítani, ehelyett sokat találkozhatnak az emberekkel.

 

„Járjuk a régiókat, és az adott problémákra, elvárásokra már az idei megyei választásokon reflektálni fogunk”

 

– hangzott el.

 

Az MKP elnöke szerinte nem makacs, hanem kompromisszumképes csapatot építenek és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közelgő megyei választásokon maximalizálják a magyar szavazatokat, hogy minél erősebb érdekképviseletük legyen.

 

A kormányzati részeredményekről

 

A kormányzat eddigi tevékenységéről szólva Menyhárt József értékelte, hogy civil nyomásra a vasúti kétnyelvűség terén szimbolikus eredmények születtek. Ugyanakkor sok tennivaló van még e téren, tette hozzá, hiszen például a vasúti menetrendek sincsenek magyar nyelvre lefordítva, és olyan városokban is szinte lehetetlen a magyar nyelvű ügyintézés vagy jegyvásárlás, mint Komárom.

 

„Megint beérik a kicsivel, és eladják, hogy az milyen jó. Megpróbálják kiszúrni a kicsivel a szemünket. A minimum eredmények azonban nem szolgálják úgy a közösséget, ahogy az minket megillet!

 

– tette hozzá.

 

„A magyar közösség ügyei marginálissá váltak az utóbbi években, a trend tovább tart- ezen a téren tűzoltás zajlik, nem építkezés”

 

– mondta a műsorban Menyhárt József.

 

Pozitívan értékelte ugyanakkor a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét, valamint a magyar kultúrára szánt pénzcsomag növelését. Menyhárt szerint azonban az új rendszer is nagyon messze van még a kulturális önrendelkezéstől, még ha a kormányzat azt pontatlanul igyekszik is annak nevezni.

 

Az MKP vezetésének elmúlt időszakbeli megújulása és fiatalítása ellenére a műsorvezető további fiatalítást firtató kérdésére az MKP elnöke a Pátria rádió káderhátterére vonatkozó megjegyzéssel reagált, tekintettel arra, hogy a rádió közéleti műsorainak két műsorvezetője, Miklósi és Szilvássy is nyugdíjas már, utánpótlást pedig nem igen látni.

 

Menyhárt József végül kitért a magyar kormányzattal való stratégiai együttműködésre is.

 

„Ennek köszönhetően sikerül komoly gazdaságélénkítő csomagot hoznunk a Felvidékre. Pont azokba a déli járásokba, amelyeket a kormányzat most is elhanyagol”

 

– mutatott rá az MKP elnöke.

 

Körkép.sk

Nyitókép: MKP fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!