Bár Andrej Kiska lényegében egy migránssimogató államfő, a szlovák politika sajátosságai miatt nagy szükség van rá az ellenzéki oldalon.

 

Ennek tükrében érdemes vizsgálni szerdai országértékelő beszédét is, melynek magyar szempontból is van egy különlegessége. Erre cikkünk végén mutatunk rá.

 

Király Zsolt írása

 

 hirdetes_810x300  

[stw]

 

Andrej Kiska évente egyszer értékeli az ország helyzetét. Az egészet talán anno még Rudolf Schuster vezette be, jobb és kevésbé jól sikerült beszédekkel. Ivan Gašparovič alatt süllyedt mélypontra az egész, olyan közhelyes, semmitmondó színvonalon zajlott mindez, hogy még a Körkép.sk szemléjének mércéjét sem nagyon ütötte meg.

 

Reális kép az országról és önmagáról

 

Ilyen szempontból Andrej Kiska részéről egy relatív jól felépített beszéd hangzott ma el, mely igyekezett reális képet adni az ország mai állapotáról. Kiemelte többek között, hogy a gazdasági növekedését a dolgozók nem nagyon érzékelik, a bérek túl alacsonyak, miközben e téren az állam is elfeledkezik saját feladatáról.

 

Kiállt az utcán tüntető diákok mellett is.  A korrupció mint probléma beszédének egyik fő eleme volt. Robert Kaliňák belügyminiszter, a jelenlegi állapotok egyik fő felelőse ezúttal is megkapta a magáét, aki érezve, mi vár rá, inkább messziről elkerülte a parlament épületét.

 

Az államfő rámutatott a fasizmus térnyerésére is Szlovákiában, melynek okait abban látja, hogy az emberek ide menekülnek a nem működő igazságszolgáltatás, és az óriási mértékű korrupció, klientelizmus elől. Kotleba pártjának betiltásával kapcsolatban is konkrét javaslatot tett, ami iknább mellényúlásnak minősül. Hogy miért, azt Kövesdi Károly fejti ki holnapi cikkünkben.

 

Az emberek a fasizmushoz menekülnek, ezért erősödik Kotleba

 

Kiska továbbá kritizálta a kormányzó elitet is, kiemelve, hogy bár általános egyetértés van az országot sújtó legnagyobb problémákkal kapcsolatban, azok megoldása érdekében nagyon kevés konkrét döntés születik. Helyette inkább a politikusok sokadrangú témákkal vesződnek, megy a személyeskedés és az acsarkodás. Kiska szerint ez az emberek politikától való elfordulásának legfőbb oka.

 

És ha már az elfordulásnál tartunk, és itt jön a felvezetőnkben beharangozott magyar rész, azt is el kell mondanunk, hogy főleg a magyaroknak köszönhetően Ficot legyőző köztársasági elnök harmadik országértékelőjében sem vett tudomást az itt élő fél milliós magyar nemzetiségű lakosságról.

 

A magyarok nem érdeklik, a cigányok annál inkább

 

Kiska egyébként is kerüli a magyarokkal kapcsolatos konkrétumokat, mint ördög a szenteltvizet, ennek korábban is többször egyértelmű jelét adta. Magyar kérdések esetén az egészet elüti legfeljebb azzal, hogy vannak magyar barátai, és szereti a halászlét.

 

A vele készült korábbi nagyinterjúnk itt olvasható.

 

Kiemelte ellenben a romaproblémát, sőt, elmondta, hogy mivel a romaügyi kormánybiztosi poszt politikailag gyenge, így miniszteri szintre kellene emelni a portfóliót.

 

Értjük ugye? A romákra odafigyel, de ránk, magyarokra nem. A kisebbségi kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése nem zavarta, de a romaügyet kormányzati, miniszteri szintre emelné.

 

A romákról 14-szer tett említést beszédében, a magyarokról egyszer sem. Számára mintha mi nem is léteznénk.

 


Ennek ellenére Kiskára szükség van a jelenlegi szlovák belpolitikában és nagy kár lenne, ha bebizonyosodnának azok a környezetéből kiszivárgott információk, miszerint mandátumának lejárta után nem tervezi az újbóli jelölést.

 

Tőle ugyanis csak rosszabb a kínálat. Kiska pedig az egyetlen személy, aki képes volt legyőzni a miniszterelnököt.

 

Nyitókép: prezident.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!