2017. július 1-től változik a létminimum összege. A várható emelés azonban nagyon alacsony, még az 1%-ot sem éri el, így érezhetően nem javít a kisgyermekes családok, nyugdíjasok, egészségkárosultak életszínvonalán.

 

Németh Gabriella, az MKP szociálisügyi alelnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy annak ellenére, hogy a kormány évek óta különféle szociális csomagokkal és ad hoc intézkedésekkel próbálja elkendőzni elhibázott szociális és családpolitikáját, amelyek az érintett csoportok problémáit lennének hivatottak megoldani, valós segítséget nem nyújt“.

 

A létminimum összegéből számítanak ki több szociális állami juttatást is, amelyeknek így minimális mértékű emelkedése várható.

 

 hirdetes_300x300  

„Az MKP elutasít egy ilyen komolytalan változtatást, amely nem oldja meg a nehéz anyagi helyzetben élők gondjait, szinte meg sem érzik az emelést, ezért fölöslegesnek tartjuk azt. Az emelés mértéke esélyt sem ad arra, hogy a javulást a rászorulók érzékelni tudják. Tartósan figyelmeztetünk a szociális és családtámogatási rendszer hiányosságaira és több éve szorgalmazzuk a rendszerszerű és tartós  megoldásokat“

 

– fogalmazott MKP alelnöke.

 

Németh Gabriella. Kép: mkp.sk

 

Látszattevékenység helyett rendszerszerű megoldásokra van szükség

 

A magyar párt szakpolitikusa szerint a családok támogatását szolgáló intézkedéseket nem szabad csak a létminimum mindenkori nagyságától függővé tenni. Helyette olyan támogatási rendszert szorgalmaz, amely elősegíti a születések számának érezhető növekedését és a fiatalok helybenmaradását, itthoni letelepedését, exisztenciájuk megteremtését.

 

Az MKP politikusa a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a családi pótlék és az adóbónusz esetében nagyobb emelése van szükség. Főleg az adóbónusz esetében, melyet azok vehetik igénybe, akik dolgoznak, így az esetleges visszaélések is kizárhatók.

 

Felszólította a Most-Híd politikusait

 

„Az egyre inkább elszegényedő régióknak segítségre van szükségük. Ezekben a régiókban a szlovákok mellett nagy számban élnek magyarok is, ezért külön kéréssel fordulunk  a Most-Híd parlamenti képviselőihez, hogy hassanak oda, hogy ezekbe a magas munkanélküliséggel sújtott régiókba munkahelyeket és megélhetést teremtsenek az embereknek, valamint a szociális és családpolitika terén rendszerszerű és tartós változtatásokat eszközöljenek, hogy fiataljaink itthon találjanak megélhetést, alapítsanak családot az idősek számára biztosítsák az öregkor méltóságteljes megélhetéshez szükséges feltételeket.“

 

– tette hozzá Németh Gabriella.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!