Gazdasági konferenciát szervezett a Libertate társulás június 27-én kedden Dunaszerdahelyen. A találkozó célja az volt, hogy vázolja a Felvidéki gazdaságok fejlesztési lehetőségeit, bemutassa a működő, pozitív példákat, tanácsot adjon a vállalkozóknak és szóljon a támogatáspolitikai lehetőségekről.

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere megnyitójában elmondta, hogy Dunaszerdahely példaként szolgál a többi városnak, sokan bezzeg országnak tartják. A legfontosabb szerinte a helyi vállalkozások feljesztése és a meglévők bővítése, hogy helyben erősödjön a magyar közösség, ne pedig idegen környezetben, távol a szülőföldtől igazodjunk mások szokásaihoz, nyelvéhez, kultúrájához. Ennek érdekében keresni kell a lehetőségeket, hogyan lehet a magyar közösséget megerősíteni.

 

Hájos Zoltán (B), Menyhárt József és Hervay Rozália (a konferencia levezetője.)

 

Menyhárt József, az MKP elnöke utalva a múlt héten szintén Dunaszerdahelyen megvalósult Junior Expóra, illetve a mai gazdaságfejlesztési konferenciára örömmel állapította meg, hogy mozgás van. Mert mint fogalmazott, beszélhetünk mi kultúráról, oktatásról hogy ha a fiataljaink nem maradnak a térben, ha huzatosabbá válik a terünk, mert nem tudnak helyben fészket rakni, családot vállalni.

 hirdetes_300x300  

 

„Bár az asszimiláció és a migráció is súlyt minket, mindennek az alapja a gazdasági megerősödésünk lesz, ami teljesen más képet mutat a Csallóközben, más feladatokat tár elénk Gömörben, és egészen más az emberek hangulata Királyhelmec környékén“

 

– tette hozzá.

 

A pártelnök szerint amikor térségről és a Felvidékről beszélnek, akkor kistérségi stratégiákra gondolnak. Menyhárt József szerint meg kell alkotni a Csallóköz stratégiáját, a Mátyusföld terveit, de ugyanúgy Gömörnek, Bodrogköznek, Ung-vidéknek és a többi természetes régiónak is meg kell mutatniuk, hogy mit szeretnének az elkövetkező 15 évben, mert csak így marad meg a közösség.

 

 

„Ez nem pártpolitika, hanem nemzetpolitika “

 

– hangsúlyozta. Hozzátéve, hogy ha a felvidéki magyarságnak lesz gazdasági lába, akkor a térségben marad és erősödni tud, megtölti az iskoláit, kultúrházakat. Mint mondta, a rendszerváltás óta tudatosan elszegényesítették ezt a környéket, hagytak bennünket lecsúszni.

 

„Nekünk nemcsak ipari parkok kellenek, nekünk a mezőgazdaságban, a háztáji termelésben is újra meg kell erősödnünk. Hogy a Baross Gábor Terv ne csak egy levélpapír legyen, egy 280 oldalas halott történet. Hanem az embereinket újra munkára kell fogni. A csallóközi ember mindig tudott dolgozni, mindig szorgalmas volt. Ezt a szorgalmat kell összekapcsolni a tudással“

 

– emelte ki az MKP elnöke.

 

A gazdasági konferencián a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság képviselőivel áttekintették a Felvidék gazdasági helyzetképét, szó volt a felvidéki márkákról mint lehetséges kitörési pontokról, bemutatásra került a Libertate által működtetett háztáji.sk, szolgáltatás.sk és termék.sk tematikus honlapok, Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének képviseletében pedig a helyi termékek értékesítésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a meghívottakkal.

 

 

A konferencián ismertették a Baross Gábor Tervet és szó volt az idei gazdaságfejlesztési forrásokról is a felvidéki vállalkozások számára. A gazdaságfejlesztési csomag első kiírásai vélhetően még idén várhatók, jelenleg a z intézményi háttér kialakítása és a szükséges állami bejegyeztetések , engedélyeztetési folyamat zajlik.

 

Matus Tibor, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság képviselője.

 

Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének képviseletében.

 

Rajkovics Péter bemutatja a tematikus portálokat.

 

Lelkes Gábor a Baross Gábor Tervről.

 

Körkép.sk

Képek: MKP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!