A Polis szerint ennyi jelenleg az állás az MKP – Most-Híd mérkőzésen az MKP javára. Ez még persze, nem végeredmény, de sokak számára mégis kedélyeket borzoló, meglepő részeredmény, amit talán az MKP végeredményként is elfogadna, a vegyespárt viszont csalódásként könyvelne el. Pedig egyáltalán nem meglepetés a jelenlegi állás, ha jobban belegondolunk!

 

Az MKP hosszabb ideje tartó parlamenti száműzetése miatt nincs jelenleg annyira az események pergőtüzében, mint a Most-Híd. A hibázási lehetőség is ezáltal leszűkül. Kényelmesebb felvidéki magyar belső ellenzékként bírálni a kormánypártot, kivesézni árgus szemekkel minden baklövését, amiket azért halmoz jócskán. Nem csoda tehát, hogy az etnikai párt új elnökkel, aránylag új vezetőséggel, új munkamódszerekkel és elképzelésekkel kintről szép lassan araszolgat felfele a parlamenti küszöb fölé.

 

Folytatás…

 

 hirdetes_810x300  

[stw]

 

Miközben a Most-Híd ellenkező irányba – bentről és fentről lefele halad a kispártok által rettegett parlamenti küszöb fele. A legkisebb kormánypárt megítélésének az sem kedvez, hogy köztudottan kétes értékű a szövetsége a korrupt Smerrel és a nacionalista SNS-vel, és ezt soha nem fogja tudni lemosni magáról, bármennyire is megpróbálja kiglancolni, szalonképessé tenni partnereit.

 

 

Az indulás alapállása – a kétes értékű kormányszerep – tehát nem kedvezett a Most-Híd megítélésének. Kormánykoalíciós partnereinek botrányai illetve saját politikai baklövései is ártottak a vegyespárt megítélésének. A Kaliňák-ügy, Andrej Danko tartalékos kapitányi rangja és alpári parlamenti szócsatái Matkovičcsal magával húzták Bugárékat is. Persze ők sem tétlenkednek a lejtmenet okainak előidézésében: kezdték az állampolgársági törvény módosításának elutasításával, folytatták a belügyminiszter melletti kiállással, a korrupció eltusolásával, legutóbb pedig a közmédia igazgatójának megválasztásánál forgatták meg szellős köpönyegüket.

 

Új jelenség viszont a vegyespárt részéről megnyilvánuló egyre ingerültebb védekezés, sőt ellentámadás. A pártelnök szerint „dzsihád” folyik ellenük, és kikéri azt:

 

A rendszerváltás óta politikus vagyok. Sok mindent megéltem, a jelenlegi „mediális hajsza” azonban számomra is újszerű jelenség.

 

– jelentette ki Bugár.

 

Bastrnák Tibor a Most-Híd parlamenti képviselője is kikelt magából a minap:

 

Mégy egy fontos tény: hazugság az, amit az ellenzék terjeszt, hogy a Hídon múlott vagy a Híd megakadályozhatta volna Rezník megválasztását, hiszen 95 szavazatot kapott. Így ha még az összes Hidas Mikát támogatta volna, akkor is Rezník nyer. Tehát az emberek szemébe hazudnak!

 

Csak a képviselő úr megfeledkezik arról, hogy a választókat közel sem a számszerűség, hanem sokkal inkább az elvszerű politizálás érdekli, ezért a hazugság nagyon kemény kifejezésnek tűnik! Előbb szóban Mikát támogatom, de Rezníkre szavazok, ez így etikátlan!

 

A Most-Hidas Péter, a Vörös is nekiugrott FB bejegyzésében az MKP-ésnak, az Őrynek, aki a jelnyelvről szóló törvény tárgyalása kapcsán azt merészelte állítani, hogy sérültek a magyar jelnyelv jogai Szlovákiában.

 

Tapintható tehát az ingerültség a Most-Híd politikusainál, mintha süllyedne a hajó. Pedig úgy néz ki, hogy egyelőre még csak a szlovák szavazói fordítanak hátat a pártnak, és várnak egy új szlovák politikai szubjektumra. A magyarok között viszont annyira elmérgesedett a pártviszálykodás, hogy a vegyespártból kiábrándultak egyelőre inkább a csodára várnak, mintsem visszatérjenek az MKP-hoz.

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!