Újabb Most-Hídhoz köthető jelölt kapott politikai trafikot. Papp Tibor, aki Bastrnák Tibor most-hidas parlamenti képviselő komáromi polgármestersége idején volt járási tisztségviselő, az állami Általános Egészségbiztosító igazgatótanácsában kapott helyet.

 

Felhívta őt (Papp szavaival élve) „valamilyen hölgy az Egészségügyi Minisztériumtól”, hogy legyen az Általános Egészségbiztosító (VšZP) igazgatótanácsának negyedik tagja – és elfogadta a felkérést. Ahogy azt kell, hivatalosan is megpályázta a szóban forgó pozíciót és nyert. Persze, egyedüli jelöltként nem volt nehéz. A SME napilap információi szerint az igazgatótanács tagjaként havi bruttó 2866,50 euró fizetést vihet haza a kinevezésnek köszönhetően.

 

Papp a SME szlovák napilapnak adott interjújában elismerte, hogy az egészségügyben járatlan, de a gazdasághoz ért. És bár egyértelmű, hogy kapcsolatban áll a vegyespárt egyes politikusaival, elutasította azt a feltételezést, hogy a Most-Híd jelöltje lenne.

 

 hirdetes_300x300  
A képen Papp Tibor. Fotó: vszp.sk

 

A VšZP igazgatótanácsa korábban csak három tagból állt, a bővítést a biztosító sajtóosztálya a „vállalati struktúra átszervezésével” indokolta. Az egészségügyi tárca úgy nyilatkozott, hogy Pappot szakmai előmenetele alapján választották ki és keresték meg. Negyedik tanácstagként a VšZP gazdasági ügyeit kell majd felügyelnie.

 

Papp elmondása szerint a minisztériumtól még tavaly decemberben keresték meg. Ez nagyjából két hónappal azután történt, hogy Tomáš Drucker (Smer) egészségügyi miniszter kinevezte az igazgatótanács három tagját (Miroslav Kočant, Miroslav Ďurišt és Milan Horváthot). Papp a tanácsban korábban ideiglenes tagként szerepelt.

 

Különös választási folyamat

 

Folytatás…[stw]

 

A minisztérium tehát a törvény betűje szerint két újságban is meghirdette a pozíciót április 27-én. A SME napilapban az utolsó előtti oldalon a sportrovat alatt jelent meg a hirdetés, hogy a potenciális érdeklődők a minisztérium honlapján tudhatnak meg többet a feltételekről, ott is a „Hivatalos közlemények” kategóriában.

 

A gond az, hogy az említett menüpont nincs a minisztérium honlapjának főoldalán, legalább három kattintásra tőle, és a megjelenő listában sem túl könnyű eligazodni.

 

Sokat elárulnak Papp válaszai is, melyeket a szlovák napilap riporterének adott arra vonatkozóan, hogy volt-e ellenjelöltje:

 

„Ezt nekem nem árulták el. Engem csak behívtak az adott nap fél tízre [egy találkozóra]”

 

A biztosító szóvivője ennél valamivel többet is elárult:

 

„A meghirdetett pozícióra egyetlen jelölt jelentkezett.”

 

mondta, hozzátéve, hogy Papp minden feltételnek eleget tett.

 

Nem feltétlenül lenne baj egy politikai jelölt, ha…

 

Az egész kiválasztási folyamat legérdekesebb része az, hogy miközben a pályázati lehetőségről szóló információk az avatatlanok elől rejtve maradt, Pappot a minisztériumból (és nem az Általános Egészségbiztosítóból) keresték meg.

 


A SME-nek nyilatkozva Dušan Zachar, az INEKO elemzője elmondta, hogy nem lenne különösebb gond azzal, ha politikai jelölt kapja meg a pozíciót, ha az politikai felelősségvállalással is társul.

 

„Nem lenne tisztességesebb elismerni, hogy Papp valakinek a jelöltje, aki mindezért világos politikai felelősséget is vállal? A közvélemény legalább tudná, kinek jelezze, ha elégedetlen vagy panasza van”

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!