A kulturális minisztérium illetékes szakmai bizottsága kedden hallgatja meg a jelölteket és dönt az alap igazgatójának személyéről.

 

Rigó Konrád (Most-Híd) kulturális államtitkár a napokban a Körkép.sk kérdésére azt ígérte, e hét elején, a borítékok felbontása és a pályázatok rögzítése után tájékoztatnak azzal kapcsolatba, hányan és kik jelentkeztek a kiírásra. Ma már a tárca sajtóosztálya azonban már nem kívánt a témában nyilatkozni.

 

A Körkép.sk megpróbálta kideríteni, hányan és kik adták le jelentkezésüket a június 30-i határidőig, de a minisztérium sajtóosztályán nem jártunk sikerrel.

 

 hirdetes_810x300  

Megígérték, aztán mégsem

 

A jelöltek nyilvános meghallgatására jövő hét kedden, július 11-én délelőtt 10.00 órától kerül sor Pozsonyban, az Egyetemi Könyvtár előadótermében (Klariská – Klarissza utca 5 szám alatt). A meghallgatás nyilvános, előzetes regisztráció után bárki részt vehet rajta.

 

A Körkép.sk szerette volna tudni, kik adták be jelentkezésüket a pozícióra, de Jozef Bednár, a kulturális minisztérium szóvivője csak annyit mondott, a pályázatelbíráló bizottság tagjai a meghallgatás lezárultáig nem nyilatkoznak, így maga a tárca sem ad ea jelöltek kilétére vonatkozóan előzetes tájékoztatást. Dacára annak, hogy Rigó Konrád államtitkár korábban erre ígéretet tett.

 

Transzparencia helyett titkolózás

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

Míg más, állami hivatalok vezetőinek kiválasztásánál, mint például legutóbb a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) esetében a nyilvános meghallgatás előtt is ismert volt a jelöltek kiléte, a Most-Híd által irányított Kisebbségi Alap igazgatóválasztása körül nagy a titkolózás. Ennek oka vélhetően az, hogy az ÚVO esetében a sajtó még azelőtt darabokra szedte a Bugár Béla jelöltjének tartott Juraj Méry szakmai hitelét, hogy az illető saját alkalmatlanságát  maga is bizonyíthatta a meghallgatáson (erről bővebben itt, itt és itt).

 

Molnár Norbert (Új Szó) és Rigó Konrád (Most-Híd) régóta közeli barátok. Kép: Facebook

 

A Kisebbségi Kulturális Alap élére a sajtóban jelöltként korábban Molnár Norbert, a Most-Hídhoz közeli Új Szó korábbi főszerkesztője neve merült fel, aki jelenleg a napilap internetes kiadását felügyeli. Rajta kívül Hushegyi Gábor és a jelenlegi kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László neve is elhangzott.

 

Évi négy millió euró a magyarokra

 

A kisebbségi kultúra anyagi támogatására életre hívott intézmény július 1-vel jött létre. Költségvetése 8 millió euró lesz. Ebből 4 millió euró juthat magyar projektekre.

 

Összehasonlításként és viszonyításként, Nagyszombat megye idén másfél millió eurót szán kerékpárutak építésére a galántai és a dunaszerdahelyi járásban, és Magyarország is a négy millió eurós keret  többszörösével járul hozzá a szlovákiai magyar nemzeti közösség finanszírozásához.

 

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: nagypolitika.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!