A törvényeket nem lehet szándékosan megváltoztatni csak azért, mert az nem felel meg valakinek – állítja a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Alojz Hlina. A pártelnök levélben arra kérte Bugár Bélát a Most-Híd elnökét, hogy kezdeményezze a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (ÚPN) szóló törvény visszavonását, melyet öt koalíciós képviselő nyújtott be júniusban a parlamentnek. 

 

A KDH a törvény visszavonását kéri 

 

A benyújtók egyike Pfundtner Edit (Most-Híd), Hlina pedig azt szeretné elérni, hogy Bugár beszélje rá a javaslat visszavételésre. A KDH elnöke szerint ezt nagyra értékelnék.

 

 hirdetes_810x300  

„Szeretnénk azt hinni, hogy a Most-Híd egy polgári párt, nem pedig egy pozsonyi kávézó politikai marketingje. Ha a Most-Híd támogatja ezt a rossz törvényjavaslatot a második olvasatban is, akkor az világos bizonyítéka lesz annak, hogy a polgári elvek csak mítoszok a Most-Hídban”

 

-írja levelében Hlina, hozzátéve hogy a KDH másik két koalíciós partnerében nem reménykedik. Szerinte a kereszténydemokratáknak mindig is különleges kapcsolatuk volt az intézettel, ezért kötelességüknek érzik, hogy megvédjék az ÚPN-t:

 

„Ha a közösségünk nem volt képes a kollaboránsokat, árulókat, besúgókat megbüntetni, akkor hagyjuk, hogy legalább az ÚPN nevezze meg őket és emlékeztessen rájuk”

 

 

Törvény az intézet irányításáról 

 

Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer), Ľubomír Želiezka (Smer), Pfundtner Edit (Most-Híd) és Martina Šimkovičová (független) képviselők a parlament júniusi ülésén ismertették törvényjavaslatukat. Ebben azt javasolják hogy az intézet tevékenységét ne az igazgatótanács elnöke, hanem az egész igazgatótanács, mint kollektív szervezet irányítsa.

 

Az új szabályok 2017. október 15-től lépnének hatályba, így Peter Krajňák jelenlegi elnöknek távoznia kellene funkciójából, de továbbra is a tanács tagja maradna. A képviselők elképzelése szerint aki az igazgatótanácsba jelölt tagot, az visszahívhatja a jelöltet funkciójából, amennyiben bűncselekményt követ el, hat hónapig nem cselekvésképtelen, esetleg nem végzi el rendesen munkáját.

 

Az igazgatótanácsnak kilenc tagja van, ötöt a parlament választ meg, kettőt a kormány, kettőt pedig az államfő. Az ÚPN  a kommunizmus idején létezett titkosszolgálat működését térképezi fel és teszi közzé az azzal kapcsolatos részleteket, iratokat. A közelmúltban a legnépszerűbb cseh párt (ANO) elnöke, a szlovák Andrej Babiš kezdett el pereskedeni a hivatallal, szerinte ugyanis az ŠtB dokumentumaiban jogosulatlanul tüntették őt fel ügynökként.

 

SME , Körkép.sk
borítókép: markiza.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!