A hídvám szó jelentése: A hídon való átkelésért, ill. áruszállításért szedett illeték, hídpénz. A Lánchídon például annak idején a nemesek is fizettek hídvámot. Széchenyi Istvánnak Pest megye választmánya előtt is meg kellett védenie a Lánchíd építését és a hídvám bevezetését is:

 

„De ha ilyesmi üdvöst, szépet, nagyot és dicsőt kívánunk előállítani, bizony kissé szögre kell akasztanunk kiváltságainkat, zsebünkbe kell nyúlnunk, és vámot fizetnünk az új hídon. Javaslom tehát a hídvám befizetésének bevezetését, bár ismerem a kiváltságos osztályok rögzött idegenkedését minden közteherviseléstől.

 

Ugorjunk egy nagyot az időben

 

A Most-Híd megalakulásakor Bugáréknak nem kellett mélyen a zsebükbe nyúlniuk, megtette azt helyettük a mögöttük álló oligarchia. Persze, aztán a kellő alkalommal el is kérték érte a vámot a támogatók! A vegyespárt tavalyi zárójelentése alapján Bugár Béla és Solymos László is „önzetlenül” kölcsönzött saját pártjának. Bugár Béla abból a pénzből, amit az R7-es alatti     telkek eladásával szerzett.

 hirdetes_300x300  

 

A Most-Híd elnöke 2014-ben adta el a Nemzeti Autópálya-társaságnak 528 ezer euróért azt a telket, melyet 2006-ban 25 ezer euróért vásárolt a Dunaszerdahelyi járásban. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a pártelnök tavaly saját megtakarításából 400 ezer eurós hitelt adott a Most-Hídnak.

 

 

Hozzá hasonlóan a párt alelnöke, Solymos László is 400 ezer eurót kölcsönzött a pártnak – derül ki a Most-Híd éves zárójelentéséből. A két politikus 5%-os kamatot számolt fel a hitelre. A jelentés alapján a párt még tavaly visszafizette a 800 ezer eurót saját pártvezetőinek és a 13 ezer eurós kamatot is. Önhídvám!

 

Ez a Híd szétválaszt, nem összeköt

 

Ellentétben a magyar nemesekkel, Bugárnak és a holdudvarához tartozó politikai elitnek nem kellett szögre akasztania az MKP-s korukban megszokott kiváltságokat, hiszen továbbra is többnyire  kormánypártként funkcionálhatnak. Ezért nem kézenfekvő az a sokak által használt érvelés, hogy az MKP kormánytagságának ideje alatt ugyanúgy nem történt érdemleges változás a felvidéki magyarság sorsában, mint most a Most-Híd két kormányzása alatt.

 

Hogyan is történhetett volna, a pártelnök személye változatlan maradt, csak a pártja változott, és ugye, fejétől bűzlik a hal. Viszont Bugár vegyespártja miatt pártállástól függetlenül az egész felvidéki magyarság komoly hídpénzt fizet az alábbi formában (a felsorolás nem teljes):

 

Megosztottságot eredményezett a Most-Híd! Soha nem tapasztalt, durva, házastársi ágyakat, baráti társaságokat, kocsmai asztalokat, dalárdákat, régi örömfoci társaságokat egymástól elidegenítő megosztottságot! (Téved, aki azt állítja, hogy felvidéki kisebbségi létünkbe kényelmesen belefér két magyar érdekeltségű párt is, legalább van miből választani. Bugár Béla is úgy gondolhatta, hogy három parlamenti bukás felőröli majd az MKP-t, és újra helyreáll a kisebbségi egypártrendszer. Tévedett, de jól látja, hogy ez tovább ilyen formában tarthatatlan, ezért szajkózza most arcátlanul mindenáron az együttműködést)

 

Felerősödő asszimilációt motivál a Most-Híd! Szavazatokért cserébe olcsó felmentést kínál a magyar gyökereiket elhagyó nemzetiségváltóknak.

 

Az identitás feladása és vegyespárti feloldása a gyerekszám csökkenését, stagnálását eredményezte a magyar iskolákban, a szlovák iskolákban pedig a magyar anyanyelvű gyerekek számának emelkedését.

 

A Most-Hídhoz közel álló médiákban felerősödő magyarországi kormányellenes propaganda igyekszik befolyást gyakorolni a felvidéki emberekre, és szembeállítani őket az anyaországgal.

 

A kisebbségi önrendelkezés látványos feladását a Kisebbségi Kulturális Alap sem enyhíti egységesen, mert pártkézbe került, az oktatásügyi autonómia elérésére pedig kísérletet se tettek.

 

Előbb etnikai pártját hagyta cserbe Bugár, majd a szlovák polgári pártokat is, hogy a hatalom részese legyen Ficoékkal és a Szlovák Nemzeti Párttal együtt.

 

A nemzeti egységért síkra szálló Hídember Széchényi kényelmetlenül foroghat sírjában fentről látván ezeket a felvidéki történéseket. A felvidéki hídember Bugár Béla pedig rendületlenül forogathat tovább kényelmes parlamenti alelnöki karosszékében!

 

Száraz Dénes

 

Képek: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!