Az Eustream vállalat, mely végül sikertelenül pályázott a kutatásokra kiírt uniós támogatási programban, jelezte, hogy valaki csúszópénzt kért tőlük.

Az Eustrean a gáziparon belüli kutatásra és fejlesztésre pályázott, az uniós támogatásokra beadott pályázatokat értékelő bizottságot azonban nem győzte meg. Az a cég, melynek háromnegyed milliárd eurós éves forgalma van és több gázipari szabadalma is van, csak 34 pontot kapott a lehetséges 45-ből.

 

Az Eustrean az egyik legnagyobb energetikai vállalat Szlovákiában, az Oroszországból Nyugat-Európába haladó gázvezetéket működteti.

 

Korrupciógyanú

 hirdetes_300x300  

 

Az államnak 51 százalékos részesedése van a vállalatban, a többi része az EPH energetikai holding, konkrétan Daniel Křetínský tulajdonában van. Az EPH lényegében irányítja is a céget, ugyanis az igazgatótanácsban többsége van.

 

Křetínskýt az év elején kritizálta Andrej Danko, az SNS elnöke a túl magas villanyáramért. Az EPH tulajdonában van ugyanis a Közép-Szlovákiai Energetika is, mely azok közé tartozott, akik lényegesen megemelték a villanyáram árát.

Peter Plavčan oktatásügyi miniszter az SNS jelöltje. A fejlesztési ügynökség, mely az uniós támogatások elosztásáról dönt, az oktatásügyi minisztérium alá tartozik. Vezetőjét, Rastislav Belianskyt maga Plavčan juttatta pozícióba még 2016 májusában.

 

Törvényt sértettek

 

Az Eustream projektjét h Peter Klamo értékelte, aki a Hegesztő Kutatóintézet igazgatótanácsában ül, konkrétan annak külkapcsolatokért és nemzetközi együttműködéséért felelős igazgatója.
Egy elutasított, az Oktatásügyi Minisztériumnál kutatás-fejlesztésre pályázó cég vezetője a napokban a Markíza televíziónak azt nyilatkozta, hogy 7 millió eurós projektjét elutasították, pedig az STÚ-val (Szlovák Műszaki Egyetem) is együttműködtek volna. A projekt a zöld energia tárolásával kívánt foglalkozni.

 

A cég ügyvezetője elmondta, hogy a pályázatot elbíráló bizottság egyik tagja, név szerint Peter Klamo 20 százalékos „províziót” követelt a projekt sikeréért cserébe.

 

Az állítólagos csúszópénz kérés nem Klamo egyetlen problémája. A kutatóintézet igazgatótanács tagjaként pályázatokat értékelt, miközben maga a kutatóintézet partnere volt az uniós kiírásnak. Az oktatásügyi minisztérium nem lát problémát az ügyben, szerintük ugyanis Klamo nem azokat a projekteket értékelte, melyekben az intézete is érintett volt

 

A Transparency International Szlovákia elemzője, Matej Šimalčík viszont összeférhetetlennek tartja az ilyen helyzetet.

 

Fico egyelőre kivár

 

A Sme már egy hete informált az ipari-kutatási központoknak kiírt uniós támogatások gyanús szétosztásáról, de Robert Fico kormányfő a mai napig nem foglalt állást az ügyben.

 

A kormányhivatal sajtóosztályának válasza szerint „a kormányfőt nem érdeklik az ellenzéki pártok politikai húzásai, hanem az uniós intézmények megalapozott véleménye, melyek a szóban forgó kiírásokat is értékelik. A további lépések ezek végeredményétől fognak függeni.“

 

sme.sk/Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Dagad a Plavčan-botrány: 20 százalékos visszaosztásért kedvező elbírálást ígértek a cégeknek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!