A mai Koalíciós Tanács két fő témája Peter Plavčan oktatásügyi miniszter további sorsa és a gömöri régiót érintő R2-es gyorsforgalmi út építése volt.

 

Plavčan tárcavezető esetleges távozása a felsőoktatási intézmények, kutatási központok számára kiírt 2 milliárd eurós keretösszegű uniós támogatási program körüli korrupció gyanúja miatt merült fel. Az R2-es gyorsforgalmi út megépítése körüli bizonytalanságok miatt annak fő felelőse, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter és Bugár Béla pártelnök is tüntetett a napokban, ami sokak számára abszurd lépés volt.

 

A Koalíciós Tanács mai ülése után Robert Fico, Andrej Danko ás Bugár Béla tájékoztatta a sajtót.

 

 hirdetes_400x285  

Danko: Hatékonyabbá kell tennünk az uniós források merítését

 

Andrej Danko szerint Plavčan miniszter marad, a szóban forgó uniós források második kiírását pedig felfüggesztették. Egyúttal új, hatékonyabb kritériumrendszert állítanak fel a projektek kiértékelésére, 81 millió eurót pedig külön csak a felsőoktatási intézmények számára tesznek elérhetővé. Andrej Danko szerint mindez még szeptember, október folyamán meg is valósulhat.

 

Andrej Danko, Robert Fico és Bugár Béla a Koalíciós Tanács utáni sajtótájékoztató. Kép: reprofoto: Facebook

 

Robert Fico a sajtótájékoztatón ismételten hangsúlyozta, hogy kormánya a lehetős legszigorúbban fellép minden korrupciógyanús üggyel kapcsolatban és a rendőrségnek is szabad keze van az ügyek felderítésében. Ugyanakkor arra kérte a sajtót és a közvéleményt, hogy alátámasztott információk esetén vádoljanak, ellenkező esetben ugyanis csak hangulatot keltenek.

 

A koalíciós partnerek megegyeztek abban is, hogy a második uniós kiírást megszüntetik és újat hirdetnek.

 

Fico: Zéró tolerancia a korrupcióellenes harcban

 

„Bárki bármit mond bizonyítékok nélkül, önök, sajtó közzéteszik. Mi sikeres ország vagyunk. Nem tehetnek közzé bármilyen blöfföt, csak mert valaki ezt állítja. A rendőrség szabad kezet kapott. Legyen szó bárkiről is. Értékelem azokat, akik feljelentést tesznek. Ha valaki egyénileg visszaél az uniós támogatásokkal, és erről valaki tudomást szerez, kérem, menjenek a rendőrségre és tegyenek feljelentést”

 

– mondta a kormányfő, aki szerint az egész ügy a koalíció hiteléről van szó.

 

„Bárki, aki állít valamit, alá is kell támasztania. Kérem, nem professzionális információkkal ne ássák alá a korrupcióellenes harcot”

 

– tette hozzá.

 

Bugár: Az R2 megépítésében teljes az egyetértés

 

Bugár Béla a Koalíciós Tanács után örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a koalíciós partnerek is támogatják az R2-es építését.

 

„Háttértanulmányok alapján az az érzés lett keltve, hogy lassítanák az építést. De megerősíthetem, hogy Semmilyen leállás, lassítás a gyorsforgalmi utak építése terén nem lesz. Újabb késést már nem engedhetünk meg magunknak”

 

– fogalmazott Bugár.

 

A Most-Híd elnöke szerint minden döntés Érsek Árpád miniszter kezében van. A legfontosabb szerinte, hogy az emberek is lássák, hogy fő céljuk a munkanélküliség csökkentése.

 

„Mindenhol, ahol sztráda, gyorsforgalmi út van, csökken a munkanélküliség”

 

– hangsúlyozta.

 

A pártelnökök monológja után a jelenlevő újságírók nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Ismét összeül a Koalíciós Tanács: Plavčan és az R2-es ügye is terítékre kerül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!