Mit jelent a kormányválság az MKP számára és milyen következményei lehetnek a megyei választások előtt? A Körkép.sk Őry Pétert, az MKP Országos Tanácsának elnökét kérdezte.

 

Mi a véleménye az MKP OT elnökének a fejleményekről, és mit jelent mindez az MKP számára?

 

Ez a „váratlan fordulat” is azt bizonyítja, hogy ezt a kormánykoalíciót a kezdetektől erős ellentétek feszítik, de a közös érdekek (a pénzügyi lobbi) tartják egyben. Szó sincs azokról a hangzatos ígérgetésekről, amelyekkel a választókat ámították a kormány megalakulásakor, ti. az ország érdekeinek a prioritásáról.

 

 hirdetes_810x300  

Ne feledjük, hogy az elmúlt időszakban ez már a második kormányválság (az első a Háló-Siet felbomlása, kilépése a kormányból, s a pozíciók újra osztása volt). Most sincs szó egyébről. Andrej Danko a kezdetektől rosszul mérte fel az SNS súlyát, és egyre növekvő egója komoly pofont kapott a strukturális alapok körüli botránnyal. Ugyanakkor Robert Fico képes kezelni a renitens és szolga módon nem engedelmeskedő partnereit.

 

A Most-Híd pedig úgy tesz, mintha meglepetésként érte volna a dolog, pedig a vegyespárt állandóan a koalíciós szerződés szent és sérthetetlen voltával takarózott, ha számára kényelmetlen dolgokat kellett lenyelni. Látjuk, mennyit ér ez a bizonyos szerződés. Mindkét párt a szekundáns szerepét tölti be a Smer mellett, ez ellen próbál Danko berzenkedni. Nem valószínű, hogy sok sikerrel.

 

Röviden: ezt a koalíciót a pénzügy tartja egyben, ezért kevésbé valószínű, hogy szétesik. Arra is emlékezhetünk, hogy az SNS miatt egy korábbi Fico-kormány idején minisztériumot kellett megszüntetni a botrányos visszaélések miatt. A történet folytatódik, a több tízezer felvidéki magyar szavazatát besöprő vegyespárt sűrű bólogatása közepette.

 

A Magyar Közösség Pártjától távol áll az ilyen stílusú, elvtelen politizálás. Az MKP a felvidéki magyar közösség érdekképviseletét tartja a legfontosabbnak, ez a párt vezérelve. Egy esetleges ellenzéki kormány-koalícióban való részvételre természetesen bármikor készek lennénk, de ismétlem: az MKP elvi és értékközpontú politizálást folytat.

 

Mennyiben befolyásolhatja mindez az idei megyei választások eredményét? 

 

Az MKP pozícióit a megyei választásokon ez a cirkusz nem befolyásolja, mi erősek vagyunk a regionális képviselet terén, és továbbra is erősek maradunk, éppen a fentiekből adódóan. Az MKP számára sosem jelentené alku tárgyát például az R2-es gyorsforgalmi útnak, a magyar iskolák finanszírozásának, és egyéb, a  közösségünk számára életbevágóan fontos témáknak a megvédése, kiharcolása. A megyei választásokon ugyanakkor a felvidéki magyar választók világosan eldönthetik, melyik párt képviseli valóban az érdekeiket.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: tények.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!