Néhány hét hallgatás után a Most-Híd három minisztere is megszólalt a kormányválsággal kapcsolatban. Állásfoglalásukban azt írják, hogy a krízis lassítja a minisztériumokon zajló munkát és a jelenlegi állapot számukra elfogadhatatlan. 

 

„A kialakult helyzetben nem tudjuk teljesíteni a kormányprogram prioritásait és ezek után kérdéses, van-e így értelme folytatni” – írják az állásfoglalásban.

 

A nyilatkozatot  Lucia Žitňanská igazságügyi, Solymos László környezetvédelmi és Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter írták alá. A koalíciós pártok vezetőit felelősségteljes viselkedésre és kompromisszumok keresésére szólították fel.

 

Bármi megtörténhet

 hirdetes_300x300  

 

Az SNS elnöksége ma dönti el, hogyan tovább a koalícióban. A párt ülése kora délután kezdődött, elméletileg 15 óra körül Andrej Danko bejelenti az elnökség döntését. „Felelősségteljesen szeretnénk tárgyalni, minden nyitott” mondta az SNS parlamenti frakciójának vezetője, Tibor Bernaťák.

 

Hozzátette, hogy az elnökség támogatja Dankot, viszont még nem sikerült megtalálniuk Peter Plavčan oktatásügyi miniszter utódját. Állítása szerint Ján Richter munkaügyi miniszter esetleges visszahívásáról is tárgyalni fognak, a Čistý deň-botrány miatt. Dušan Tittel a SME napilapnak megerősítette, hogy nagyjából fele-fele arányban támogatják a párt kilépését/maradását a koalícióban.

 

Feszültség nélkül tárgyaltak

 

Csütörtök reggel összeül a képviselői grémium is, melyet Andrej Danko hívott össze, a nyilatkozatok alapján azonban nem lehetett feszültséget érezni a Smer és az SNS között. Gál Gábor (Most-Híd) frakcióvezető szerint az ülés problémamentesen zajlott, más dolgokkal foglalkoztak. Gál nem árulta el, hogy a pártjának vannak-e elvárásai az SNS elnökségével szemben. „Nem élünk egy steril világban, mindig előfordulhatnak viták, félreértések, a legfontosabb, hogy tárgyaljunk” – tette hozzá.

 

Natália Blahová (SaS) képviselőnő szerint munkahangulat volt az ülésen, leginkább a szeptember 1-jei nyílt nap előkészületeivel foglalkoztak. Dušan Jarjabek smeres képviselő abban reménykedik, hogy a koalíció túléli a válságot. Állítja, neki nincs gondja az SNS legutóbbi követelésével, miszerint szigorítanák a köztisztviselők  vagyonbevallásának szabályait: „Foglalkozni fogunk vele, egyelőre még nincs terítéken” -tette hozzá.

 

SME
kép: hnonline.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!