Az SNS és a Most-Híd népszerűsége zuhant meg leginkább a kormányválság miatt a Polis aktuális felmérése szerint. A Smer és az ĽSNS ellenben nyertek rajta.

 

Andrej Danko pártja a múlt havi 9,5 százalékról 7,2 százalékra csúszott le. A Most-Híd 5,5 százalékról a parlamenti küszöb felé araszolva ebben a hónapban 5,2 százalékot tudhat magáénak. Ezzel a vegyespárt  utolsóként jutna be a törvényhozásba.

 

A Polis felmérése szerint az SNS-t most először még Boris Kollár és a Sme Rodina is megelőzte (7,2 százalékkal). Az MKP-t 4,2 százalékra mérték.

 

 hirdetes_400x285  

 

A választásokat egyébként a Smer nyerné meg 27,3 százalékkal (csak fél százalékot esett vissza az múlt hónaphoz képest). Dobogós második helyet szerzett az ellenzéki SaS (16,8 százalék), harmadikként pedig a szlovák szélsőségesek kerülnének a parlamentbe 14,2 százalékos eredménnyel.

 

Az OĽaNO-NOVA 9 százalékkal negyedik a sorban. A KDH múlt havi sikeréből vesztett valamelyest, a Polis 5,5 százalékot adott neki, de még így is sikerült megelőznie a Most-Hidat (5,2 százalék).

 

Ján Baranék, a Polis ügynökség vezetője szerint egyértelműnek látszik, hogy a kormányválság kirobbanása óta Kotlebáék elcsábították az SNS választóit.

 

Ami a képviselői helyek leosztását illeti, ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt hónapokban, jelenlegi kormánykoalíciónak nem lenne meg a szükséges parlamenti többsége. A triumvirátus csak 64 mandátummal bírna, ha most lennének a választások.

 

Az ellenzéki pártok szénája sem áll annyira jól, egy SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, KDH koalíció is csak 63 mandátumra elég, a Most-Híddal számolva is csak 71 képviselői helyet biztosítana egy jobboldali koalíciós összefogás.

 

 

HNonline.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!