Frissítve: szept. 6, 23.10 Álhírek? Pontatlanul megjelent információk? Szándékosan félrevezető hírek? Csúsztatások a médiában? Hogyan védekezni ellenük?

 

Az elektronikus sajtó megjelenése óta hírdömpingben élünk! Jobbról, balról érnek minket ellenőrizetlen, sok esetben kétes hitelességgel bíró információk. Ezek bizonyos része messze kerüli a realitást és szenzációkeltés a céljuk, másrészüktől pedig távol áll mindenfajta objektivitás, csúsztatásokkal akarják félrevezetni az embereket.

 

Különös „jelentőséggel” bírnak a valótlanságon és csúsztatásokon alapuló információk egy választási kampányidőszakban. 2017 novemberében megyei önkormányzati választások lesznek Szlovákiában, 2018 tavaszán országgyűlési választásokra kerül sor Magyarországon. Tehát aktuális a téma!

 

 hirdetes_810x300  
Kép: Medianéző fb oldala

 

Ezt felismerve a budapesti székhelyű Nézőpont Csoporthoz tartozó MÉDIANÉZŐ „Fatctcheck Worksopot” tartott augusztus 31-én. (fatctcheck – tények elemzése). A nyitóelőadásban Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvivője szerint a jelenlegi hírözönben szükség van leleplezni a valótlanságon alapuló információkat. Bemutatta a Médianéző új honlapját, amely tényszerű elemzéssel igyekszik megcáfolni a minden realitást nélkülöző állításokat, sok esetben hazugságokat.

 

A honlap elérhetősége: www.factcheck.hu

 

Az előadást követő kerekasztal beszélgetésen Dobos Marianne az Echo Tv műsorvezetője, Szarvas Szilveszterrel, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettesével és az előadóval közösen elemezték a honlapon jelenleg megtalálható tíz témát. Hangsúlyozták a honlap hiánypótló szerepét. Fontos, hogy bizonyos dolgokat, hogyan tárunk az emberek elé: a félig üres vagy félig tele pohár elvének gyakorlat alapján. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy egyáltalán nem a pellengérre állítás a célja a Médiafigyelő új honlapjának. Sokkal inkább az vezérli őket, hogy utánajárással, tények begyűjtésével felhívják a figyelmet a valótlan állításokra, amelyekből most szemezgetünk is párat:

 

A Népszava állítása: A közvélemény ellenzi Paks 2 felépítését

 

Miközben a pártatlan közvélemény-kutatás eredménye alapján a magyarországi emberek 54 százaléka Paks 2 felépítését támogatja, és csak 36 százaléka ellenzi. A számok önmagukért beszélnek.

 

A Demokrata Koalíció (Gyurcsány pártja) még a vizes VB előtt bejelentette, hogy a kormány szégyent hoz az országra, mert nem képes megrendezni a sporteseményt.

 

Azért szurkoltak tehát, hogy sikertelen rendezéssel sikertelen legyen az ország is. Miközben az eredmény ismert: A FINA (Nemzetközi úszószövetség) elnökének végértékelése szerint a magyarországi rendezés volt minden idők legsikeresebb vizes világbajnoksága. Egy jelentős londoni lap szakírója pedig kifejezte sajnálatát, hogy a Momentum meghekkelte a budapesti olimpia megrendezését, mert szerinte a magyar főváros tökéletes helyszíne lett volna a 2024-es nyári olimpiai játékoknak. Azon persze, lehet vitatkozni, hogy költséges volt-e vagy nem a budapesti vizes világbajnokság szervezése, de hogy sikeres volt-e, azon nem érdemes.

 

 

Szintén a Népszava írta: „Áramot vezettek az épülő második vonal kerítésébe a déli határon!”

 

Miközben az igazság az, hogy egy ártalmatlan elektromos riasztórendszer jelzi ott az illegális határátlépést. A cím egyértelműen azt akarja sugallani, hogy az embertelen magyar kormány embertelenül bánik a határsértőkkel. Ezzel a csúsztatással a lapíró az illegális határátlépők jogait a magyar emberek jogai fölé helyezte.

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentette egy lakossági fórumon, hogyha kormányra kerülnek, megduplázzák, 6 százalékra emelik az állami költségvetésben az oktatásra szánt pénzt.

 

Miközben az igazság az, hogy büdzséből jelenleg 5,2 százalék jut az oktatásügyre. Tehát amennyiben Botka duplázni szeretne, akkor 10,4 százalékot illett volna mondania, vagy számtanból kicsit beerősítenie a jövőben.

 

Török Gábor politológus szerint megvan az esély arra, hogy a legutóbbi tízzel szemben 2018-ban 40 választókörzetet bukik el a Fidesz, és nem lesz meg a kormányzáshoz szükséges 100 mandátuma.

 

Miközben az igazság az, hogy ha a Fidesz el is bukja a 40 választókörzetet, az innen kapott töredékszavazatok miatt simán tud újra kormányt alakítani.


 

A kerekasztal-beszélgetésbe bekapcsolódtak a Momentum jelenlévő képviselői is. Számon kérték a honlap objektivitását. Szerintük foglalkoznia kellene az elemzőknek azzal a szerintük álhírt tartalmazó cikkel is, amely azt állítja, hogy a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a francia barátnője volt az összekötő kapocs a párizsi és a budapesti olimpiai rendezés között. Mivel a cikk szerint budapesti rendezés meghekkelése a mozgalom részéről párizsi motivációs támogatás eredménye volt. Ezzel kiütötték a legnagyobb riválist, és a francia főváros ölébe hullt az 2024-es olimpiai játékok megrendezése.

 

Hasonló factcheck oldal  Szlovákiában is működik, demagog.sk néven. De szűkebb körben, a felvidéki magyarok körében is indokolt lenne a létrehozása. Mert akkor például szembesíteni lehetne Bugár Bélát azzal, hogy mi volt a Most-Híd elnökének véleménye Milan Belicáról (Nyitra megye önkormányzatának jelenlegi elnöke és elnökjelöltje) mondjuk, 2005-ben, és mit tart róla ma, amikor pártja támogatásával indul újra a megyei választásokon. Vagy a két véleményt ütköztetni egymással…

 

Száraz Dénes

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!