Nem kacsa: átmenetileg Gabriela Matečná fogja irányítani a mezőgazdasági tárca mellett az oktatásügyet is! Teljesen érthető a köztársasági elnök döntése a kinevezését illetően, hiszen a miniszter asszony is járt óvodába, iskolába alap-, közép, sőt felsőfokon is, ismeri őket, mint a tenyerét. Amúgy is két „rokon” reszort irányítását fogja ezek után végezni fél lábon, mert lábtörése miatt nem teljes értékű jelenleg a SNS polihisztora. Amit a kormányból botrányai miatt száműzött Plavčan felszántott az szlovák oktatásügyben, azt majd most Matečná jól letrágyázza.

 

Az oktatásügy tárca a nemzeti párté, más arra nem vetemedhet!

 

A miniszter félrelépett! Bűnhődnie kell! Danko pedig taktikázik, időt akar nyerni! Vesztére! Nem hinné az ember, hogy miután köztudottá vált Plavčan menesztése, ne talált volna alkalmas szakembert saját soraiban az oktatási tálca élére! Hiszen ott pihennek a SNS egykori kipróbált oktatási miniszterei: Eva Slavkovská vagy Ján Mikolaj. De ha már az ő idejük lejárt, bizonyára akadna nemzetileg eléggé elkötelezett, oktatásügyben jártas szakember. Valószínű, hogy eddig még szándékosan nem keresett másikat a megalázott Plavčan helyére. Előbb meg kell emészteni a fiaskót, amivel a nemzetiek pártelnökének politikai karrierje is lejtmenetre váltott. Nem szabad elhamarkodott döntést hozni!

 

 hirdetes_400x285  

Menni vagy maradni a kormányban?

 

Milyen áron maradni? Ha gyorsan találna valakit Plavčan helyére, azzal csak a kormánykoalíciót stabilizálná, minden folydogálna tovább, beismerné gyengeségét. Nem kérhetné cserébe, kiengesztelésül a smeres munkaügyi miniszter, Richter menesztését. Korántsem lefutott meccs még a kormánykoalíció belső harca! Dankonak mostanában bizonyára gyakran az eszébe jut az is, hogyan taktikázott a KDH 2006-ban Dzurinda kormányzásának utolsó szakaszában.

 

Annak érdekében, hogy a párt helyzeti előnyhöz jusson a következő választásokon, kilépett a kormányból. Az oktatási miniszter pedig Martin Fronc (KDH) helyett fél évre a tárca addigi államtitkára, Szigeti László (MKP) lett. Most Peter Krajňák személyében a Most-Híd-nak van államtitkára az oktatási minisztériumban…

 

A szlovák oktatási miniszterek röpködnek, mint a vadludak. Érdekes lenne utánanézni, hogy a rendszerváltás után hányan töltöttek ki közülük egy teljes választási időszakot. Nem sokan…

 

A minisztercsere időzítése viszont roppant kínos!

 

Pár nap múlva vége a vakációnak és benépesülnek iskoláink. Tudjuk, hogy az oktatási intézményeinknek megvannak a saját fenntartói, a legnagyobb fej nélkül is haladni fog a karaván, mégis ez egy olyan helyzet, mintha például a katonáság a védelmi miniszterét veszítette volna el, és elbizonytalanodhatnak a tisztek, közkatonák. Vagy mintha a leköszönő védelmi miniszter helyét ideiglenesen a környezetvédelmi miniszter venné át.

 

És mi lesz a beígért pedagógusi béremelésekkel?

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!