Ahogy szorul a hurok Andrej Danko nyaka körül, úgy tűnnek egyre valószínűbbnek az előrehozott parlamenti választások Szlovákiában. Csak ehhez elő kell még készíteni a terepet: Procházka után a politikai süllyesztőbe kell száműzni a nemrégiben még magasröptű, de mára már szárnyaszegett nemzeti pártelnököt. A terep előkészítése pedig gőzerővel folyik, szinte észre se veszi Danko, hogy minden egyes megnyilvánulását ellene fordítják, és vele együtt pártját is a földbe döngöli a másik két kormánypárt, főleg a Smer, mert elsősorban az ő érdeke!

 

Kezdődött a dolog Plavčan menesztésével, folytatódott a SNS nélküli kormányülés összehívási szándékával, a szlovák parlament elnökének megalázásával a koalíciós tanácson, és torkollott a rendkívüli parlamenti ülésen, ahol szegény Danko a Smer szociális miniszterének visszahívásánál először az ellenzékkel való közös szavazással fenyegetődzött, majd azt mondta, hogy teátrálisan kivonulnak a teremből, végül behúzott farokkal csak tartózkodtak a nemzetiek. Ez viszont Richter maradását jelentette. Azt hitte Danko, hogy ezzel megmenekül!

 

De a sárba döngölése verbálisan folytatódik: most megbízhatatlan és kiszámíthatatlan jelzőkkel illették a Smer és a Most-Híd politikusai is a SNS elnökét. Ami igaz is, mert kormányban maradni és kőkemény harcosnak tűnni a választók szemében a történtek után nem lehetséges! Csak hát a kormányban maradás sok lehetőséggel bíró nagy kísértés saját maguknak is, meg a funkciókhoz juttatott több ezer emberének is. A kilépés pedig nem jelent semmi biztosat, esetleg csak a politikai tartás maradékának megőrzését.

 

 hirdetes_810x300  

A SNS választói nem szeretik a gyenge vezéreket!

 

Egyszer már ezt megtette a Fico a nemzetiekkel, ellopta nemzeti színű kártyáikat, saját magát és pártját hazaféltőbbnek és nemzetiebbnek mutatta, mint a Szlovák Nemzeti Párt. Ján Slota, a SNS akkori vezére, pedig akkor lett választóinál végleg kegyvesztett, amikor kimutatta gyengeségét, és hagyta, hogy minisztereit sorra leváltsa Fico a 2006-2010-es választási időszakban. Ő pedig megtűrt bárányként továbbra is vígan alkoholizálva a vályú környékén ólálkodhatott.

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke nem tudatosítja, hogy Danko elsüllyesztésével semmit se nyer, a Szlovák Nemzeti Párttól elcsábított választók soha nem fogják a Most-Hidat választani, sokkal inkább a Smert. Jelenleg a legerősebb kormánypártnak még jól jön a vegyespárt támogatása és kiállása a koalíció mellett. Ketten együtt – Fico és Bugár – le tudják nyomni, meg tudják alázni Dankot! Ennyit a barátságról! Mi történt volna például, ha Bugár Béla a kormányfő helyett a nagy barátja mellett áll ki a válságban? Már régen a végét járná ez a szlovák kormány és Fico is! Így a kormányba lépés után Bugár Béla már másodszor is megmentette Ficot!

 

Fico jól keveri a kártyákat, a vegyespárt elnöke pedig egyelőre nem tudatosítja, hogy a pakliban egyáltalán nem ő az aduász, sokkal inkább egy egyszer használatos tök alsó, akitől a nagy zsugás, ha lesz komolyabb lapja, szintén meg fog szabadulni!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!