Robert Fico kormányfő a Facebook oldalán keresztül reagált az SaS közvélemény-kutatására, melyben az európai maghoz való tartozásról kérdezték az embereket. A Polis által elkészített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek elutasítják az uniós maghoz való tartozást, amennyiben az adóemeléssel, menekültbefogadással és a Görögországnak fizetett további pénzekkel járna.

 

Népszavazás a NATO-csatlakozásról

 

„Én már tényleg nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Emlékszem, amikor 1997-ben Vladimír Mečiar népszavazást szervezett és megkérdezte az embereket, hogy annak árán is belépnének-e a NATO-ba, hogy atomfegyverek és idegen katonai bázisok lesznek itt. Természetesen nem akart belépni, így megpróbált a referendummal és felmérésekkel  képet kapni arról, hogy az emberek ellenzik a NATO-csatlakozást.”

 

-mondta a kormányfő. Szerinte ma egy újabb Mečiarral van dolgunk, akit Richard Sulíknak hívnak, akinek csak az a célja, hogy manipulálja a közvéleményt.

 hirdetes_300x300  

 

Kiemelte, hogy senki nem állított fel olyan követelményeket, amelyekre az SaS kérdezett rá. „Soha senki. Az unió magja nincs összekötve a migrációval, vagy az egykulcsos adóval. Az unió magja leginkább arról szól, hogy ott akarunk-e lenni a legjobbak és legerősebbek között.” Fico szerint Sulík egyszerűen Kotleba és Mečiar példáját követi.

 

„Nevetséges manipuláció”

 

A kormányfő úgy véli, Sulík és pártja bizonyítja, hogy nem szeretnék Szlovákiát az unióban látni, nem akarnak a legerősebbek közé tartozni, közelebb áll hozzájuk Görögország, vagy más sikertelen tagállamok.

 

„Nevetséges ez a manipuláció, de jó, hogy megrendelték a felmérést, mert megmutatták, mit tennének az országgal akkor, ha valamikor  lenne lehetőségük irányítani azt.”

 

A kutatással kapcsolatban a Most-Híd alelnöke és igazságügyi minisztere, Lucia Žitňanská is megszólalt. Ők elutasítják a felméréseken alapuló külpolitikát, főleg úgy, hogy a kérdések szuggesztívek, válaszuk pedig előre ismert.

 

Az SaS azt is megkérdezte a választóktól, egyetértenek-e azzal, hogy annak ellenére is az EU magjához kellene-e tartoznunk, ha az a migránskvóták szétosztásával való egyetértést jelenti. A megkérdezettek 65,3 százaléka azt felelte, hogy “nem”, míg a 48,9 százalékuk “határozott nem”-mel válaszolt. A kérdésre “igen”-nel a megkérdezettek 17,8 százaléka felelt.

Polis-felmérés: Nem kérünk sem az EU magjából, sem a menekültkvótákból

Webnoviny.sk
kép: Facebook/reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!