Október 9-ét írunk, alig két és fél hónap van már csak hátra az idei esztendőből, a 2017-re megítélt kisebbségi kulturális támogatásokat azonban sokan még a mai napig sem kapták meg.

 

Király Zsolt írása.

 

A Most-Híd által felügyelt és jellemzően haveri alapon szétosztott 4,5 millió eurós pénzcsomagból alig 2,8 millió euró került még csak átutalásra.

 

 hirdetes_300x300  

Rigó Konrád (a Most-Híd jelöltje), a kulturális minisztérium államtitkára tavaly októberben még arról biztosított mindenkit, hogy nem fog csúszni a kisebbségi pályáztatás. Bugáréknak külön kormánybiztosuk is van erre a feladatra. Bukovszky László azonban inkább különböző törvényi változtatásokkal, közbeszerzési és bürokratikus indokokkal magyarázza a tarthatatlan helyzetet.

 

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Kép: teraz.sk

 

Nem ezt ígérték

 

Már március elején befuthat a támogatás a kérvényezők számlájára”, harsogta a Most-Hidas pártsajtó az év elején. A valóság ezzel szemben az, hogy 2017. október közepén még csak alig 791 projekt kapta meg a megítélt támogatást, ők is jó fél év késéssel. Miközben a pályázók többsége a rendezvényeket, projekteket már meg is valósította. Támogatás nélkül.

 

Persze vannak, akiknek nem kellett várniuk, és a 2,8 millió euróból már megkapták a magukét. A Most-Híd napilapjához az Új Szó három projektjére a Nadácia Petit Academyn keresztül már megérkezett a megítélt 80 ezer euró.

 

A Bumm.sk számláján már szintén ott van 20 ezer euró. A Most-Hidas hírportál főszerkesztője, Cúth Csaba egyben a párt megyei képviselő-jelöltje. De más, ezer szállal hidas kötődésű szervezetek is az elsők között kapták meg az idei pénzeket (köztük azok, akiknek nem kellett a közbeszerzési papírokkal bíbelődniük). A Pozsonyi Kifli három projektjére összesen 14 500 euró, a Kalligram, 9 pályázata 40 ezer eurót hagytak jóvá.

 

A bizottságokban, melyekről a Körkép.sk már többször cikkezett, olyan elfogult és családi vonalon összeférhetetlen helyzetben levő tagok ülnek, mint a Pátria rádiós Vasik János, a közrádió nemzetiségi adásának hidas érzelmű szerkesztője.

 

Cúth Csaba főszerkesztő és pártpolitikus. Jelöltként a Smer – SNS – Most-Híd listáján Nyitra megyében. Kép: Körkép.sk

 

Jövőre jobb lesz

Jövőre jobb lesz, ígérik. A Kisebbségi Kulturális Alap (a továbbiakban Alap) még több pénzt oszthat szét (pártalapon). Az eddigi 4,5 millió euró helyett 8 millió eurót. A „szakmai” garanciát az Új Szó korábbi főszerkesztője, Molnár Norbert jelenti, aki – ahogy ezt a Körképen jó előre megírtuk, – júliusban került  kipróbált káderként az Alap élére.

 

Hogy Molnár Norbert mennyire garancia a szlovákiai magyarok adójából is létrehozott Alap pártatlan működtetésére, igencsak kérdéses.

 

Molnár ugyanis, miután 11 év után tavaly nyáron az Új Szó főszerkesztői posztjáról lemondva átvette az új szó online-t vezetését, anyagilag igencsak megtollasodott.

 

Mindezt cégén, a Moshoi Kft.-n keresztül (melynek létezéséről kérdésünkre először mintha nem is tudott volna – lásd alábbi keretes írásunkat). A Moshoi Kft. 2015-ben még 4 252 eurós adóssággal zárt, 2016-ban a Most-Híd kormányra lépése után már 674 százalékos, 61 927 eurós forgalomnövekedést produkált, ami 9 869 euró hasznot hozott Molnár Norbert konyhájára.

 

 

Molnár, miután kinevezték a Kisebbségi Kulturális Alap élére, 2017. szeptember 8-ával formálisan kilépett a cégből.

 

A titokzatos Moshoi, Kft.

 

A Körkép.sk július 11-én, az Alap élére pályázók meghallgatása után kérdezte Molnár Norbertet.

 

Az Új Szó főszerkesztői posztjáról való lemondása után, miután átvette az Új Szó online vezetését, jelentősen megugrottak a bevételei. Lehet tudni, hogy minek köszönhetően?

 

Mármint milyen bevételeim?

 

A cége bevételei.

 

Az én cégemnek?

 

Igen, ami fent van a Finstat-on.

 

(gondolkodik. ) Ja, a cégemnek!

 

A cégének, igen.

 

Hát, különböző kulturális akciók ezek, semmilyen közük nincs az ujszo.com-hoz.

 

A Kisebbségi Kulturális Alap vezetőjeként közpénzekről fog dönteni. Projektjében az átláthatóságról is szólt. Ezért is kérdezem, hogy Moshoi, Kft-s tevékenysége mivel kapcsolatos?

 

Ez a tevékenység kulturális tevékenységgel kapcsolatos, de nem érinti a Kisebbségi Kulturális Alapot.

 

Konkretizálná, hogy vállalkozóként milyen szubjektumokkal működik együtt?

 

Például segítettem a Hegli Dusan Companynak kijutni Avignonba.

 

A szerződések központi jegyzékében erre vonatkozóan nem szerepel bevétel.

 

Most nagyon őszinte leszek, meg kell néznem, mert pontosan nem tudom. Utána majd elküldöm Önnek. Tényleg nem tudom, hogy most ez pontosan mi.

 

Nem tudja megmondani, hogy a saját cége kivel áll kapcsolatban?

 

Egyetlen tevékenységem ilyen szempontból, hogy a Finetuningot kivigyük Avignonba.

 

A szerencsés kiválasztottak

 

Bár vártuk, Molnár Norbert azóta sem küldte el számunkra az ígért válaszokat. A Szerződések Központi Jegyzékéből csak annyi derül ki, hogy cége, a Moshoi Kft. 1 500 eurót kapott az Ifjú Szívek Táncszínháztól a Finetuning 2017. február 14-i előadásáért a Hviezdoslav színházban Pozsonyban.

 

A Finetuning egyébként a dokumentumok szerint Molnár Norbert szellemi tulajdona, mely előadást egyébként vitathatatlanul nagy sikerrel vitte színpadra a Hegli Dusan Company és az Ifjú Szívek Táncszínház itthon is és külföldön.

 

Molnár Nobert (háttérben) és Rigó Konrád régi barátok. Kép: Körkép.sk

 

Az Ifjú Szívek egyébként, mely költségvetési intézményként évi 441 490 ezer eurós állami támogatásban részesül,  Rigó Konrád államtitkár kezdeményezésére, – aki korábban maga is a táncszínháznál dolgozott – , átkerült a Kormányhivataltól a Kulturális Minisztériumba. Rigó mellé, ahol barátja, Molnár Norbert az éppen felálló Kisebbségi Kulturális Alapot vezeti.

 

A többség számára a lét a tét

 

Mint látható, míg a nemzetiségi kultúra támogatására szánt idei pénzek hónapok óta késnek és rengetek pályázó létét veszélyeztetik, addig néhány szerencsés egzisztenciája továbbra is több, mint rendezett.

 

Nyitókép: felvidek.ma

További ajánlott írások:

 

A “Fideszes” pénzt irigylik, a szlovákiai magyart sajátjaiknak osztogatják

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!